среда, 7. април 2021.

Весић: Бициклистичка трка Београд–Бањалука спаја два братска града

Ове године, 22. априла поново ће из Београда, са Трга републике, стартовати трка Београд–Бањалука, истакао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, који се у Старом двору састао са Владимиром Куваљом, директором Међународне бициклистичке трке Београд–Бањалука. Пријему је присуствовала и секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић.

– У Београду се организује много спортских манифестација, светска и европска првенства, али једна од најдражих манифестација нам је трка Београд–Бањалука. То је бициклистичка трка која спаја два братска града и један народ, зато нам је толико важна и зато се са толико пажње односимо према њој. Посебно сам поносан на чињеницу да ћемо сутра у Београду вакцинисати 20 бициклиста и чланова савеза из Републике Српске и тако им омогућити да могу да учествују на великим светским такмичењима. Желимо да заштитимо њих и њихове породице, те да им помогнемо да Републику Српску представљају где год могу – истакао је Весић.

Прецизирао је да ће ту бити и бициклисти Северне Македоније те да ће ова трка једним делом бити и хуманог карактера.

– Србија има довољно вакцина, показала је да води рачуна и када су у питању лекари из Републике Српске, људи који су долазили да се овде вакцинишу, а сада су на ред дошли и бициклисти. Ове године трка ће кренути са Трга републике, ићи ће до Славије, спустити се до Савског трга и споменика Стефану Немањи и наставити даље према Обреновцу. Трци су се прикључила још два града, Обреновац и Шабац. Све је више градова учесника и сматрам да је добро да сви градови кроз које трка пролази буду потпуно укључени у њену организацију – истакао је Весић.

Владимир Куваља, директор Међународне бициклистичке трке Београд–Бањалука, подсетио је да је ова трка заједнички пројекат Србије, Републике Српске и оба бициклистичка савеза.

– Ова трка је у Републици Српској постигла велики успех, а захваљујући Граду Београду и Горану Весићу, који се лично залаже да ова трка траје и даље, можемо рачунати на њену будућност. Трка ће обухватити трасу од Београда до Обреновца, потом преко Шапца до Бијељине, Власенице, Приједора све до Бањалуке. Трка Београд–Бањалука, упркос свим искушењима пандемије, још увек је у календару прве категорије и захваљујем Граду Београду на прилици да се наши бициклисти вакцинишу, што ће им омогућити да наступају у иностранству – казао је Куваља.

Он је током пријема заменику градоначелника Горану Весићу уручио захвалницу за добру организацију прошлогодишње трке.

Секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић је изразила велико задовољство организацијом ове бициклистичке манифестације, нагласивши да је  она добра за Београд јер ће анимирати и велики број деце да се бави спортом.

– Ову трку подржавамо 15 година, Београд је увек уз Бањалуку, имамо одличне односе и надам се да ће ова трка у будућности бити све масовнија и да ће се што више проширити – казала је Белојевићева, нагласивши да је Београд град широког срца и увек спреман да помогне онима којима је његова помоћ потребна.

Међународна бициклистичка трка Београд–Бањалука организује се од 2007. године и налази се у редовном календару Светске бициклистичке уније. Последње четири године рангирана је као трка прве категорије. Трка траје четири дана и представља једну од квалификационих трка за Олимпијске игре. Максимални број учесника прописала је Светске федерације и износи 175 такмичара у 25 екипа, а такмичари долазе из 35 земаља света.