четвртак, 8. април 2021.

Градоначелник Радојичић подржао младе математичаре на Другој међународној онлајн конференцији „Мостови математике”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је уводним говором учеснике Друге међународне онлајн конференције „Мостови математике” која се одржава у организацији Удружења „Млади математичар” из Врњачке Бање. Основна тема конференције „Годину дана после – искуства и изазови” односила се на изазове у образовању у условима пандемије, посебно у настави математике. 

– Пандемија вируса корона је много тога у нашим животима пореметила. Тема је изузетно значајна и, нажалост, већ више од годину дана веома актуелна. Али мостови математике су, упркос свему, чврсти и вечни – рекао је градоначелник. 

Он је додао да тема ове конференције упућује на један од највећих изазова у протеклих годину дана за све нас, а то је образовни систем у условима пандемије и конкретно, какве је ефекте пандемија имала на (онлајн) наставу математике. 

– Неопходно је било брзо се прилагодити новонасталим околностима. Ту се на делу показала солидарност наставника, ученика, родитеља, али и читавог система. Драго ми је што је ова конференција пружила могућност да се упознамо и са искуствима других земаља у настави математике у условима пандемије – истакао је Радојичић. 

Он је нагласио да је математика фундаментална наука и да је изузетно важно што се овом науком у Србији баве многи врсни научници и своје знање преносе младима. 

– У модерном свету, у којем се данас систем вредности поставља врло често на сасвим другачије основе, веома је важно остати на путу неговања оних правих вредности које негују професори у раду са децом. И сам сам професор, па тим више и разумем да су управо професори они који носе огромну одговорност. Младост, памет и таленат деце којој се посвећујете свима нама уливају наду да ћемо у будућности живети у још бољем и просперитетнијем друштву. Као градоначелник ћу увек подржати овакве скупове. Важно је да визијом математичког и научног размишљања градимо нашу будућност, будућност Града Београда и читаве земље, посебно у овако изазовним временима – закључио је градоначелник Радојичић.