четвртак, 8. април 2021.

Обнова „зеленог зида” на Платоу Ђоке Вјештице

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” заменом панела почиње радове на обнови „зеленог зида” на Платоу Ђоке Вјештице. „Зелени зид” био је први који је постављен у граду 2014. године, а разлог за обнову јесу чести кварови заливног система, као и дотрајалост материјала од којих је израђен зид. Приликом формирања зида, панели за биљке били су израђени од геотекстила, али током година, услед деловања минералних материја којима се прихрањују биљке, геотекстил је изгубио своја првобитна техничка својства. Нове технологије које је „Зеленило – Београд” током последњих година усвојило и успешно примењивало у изради других „зелених зидова” у граду, показале су се као боље, квалитетније и трајније решење, наведено је у саопштењу из овог предузећа.

Тада пилот-пројекат, данас је постао препознатљив део простора испред једног од симбола Београда. Готово седам година суграђани и гости нашег града уживају у визуелном, естетском и освежавајућем доживљају који ова микро зелена оаза у центру града пружа.

Применом иновативних решења и модернијих материјала, „зелени зид” на Платоу Ђоке Вјештице доживеће потпуну реконструкцију, при чему ће изглед платоа бити унапређен и естетски и функционално. Нови панели ће имати уграђено осветљење и одрживо решење за одвод вишка воде. Планирана је и садња нових биљака које ће, као и до сада, чинити занимљиву композицију боја и текстура.

Завршетак радова планиран је за почетак маја, прецизирано је у саопштењу.