субота, 10. април 2021.

Радојичић: Брзим темпом вакцинације до колективног имунитета

Бројка од 500.000 вакцинисаних људи у Београду заиста представља фасцинантан број на којем нам завиде многи европски градови, а то значи да је вакцинисана и заштићена свака четврта особа, на шта смо веома поносни, рекао је градоначелник проф. др Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем дневнику РТС.

– Да бисмо постигли тај број вакцинисаних, морало је да се синхронизује неколико битних корака. Као прво, председник и Влада су успели да набаве вакцине и успели смо да се изборимо и позиционирамо на време, потом је Министарство здравља организовало људе који ће то да извршавају, Град Београд у свом сегменту је организовао пунктове и помоћне службе како би све функционисало на терену а ту је у еУправа, која је одрадила веома добро свој посао. Ко год jе био у контакту са оваквим системом могао је да се увери да све добро функционише. У овом тренутку имамо 18 пунктова за грађане који нису заказали термин за вакцинацију а желе да се вакцинишу, 30 за оне који су је заказали и 52 мобилна пункта који по различитим општинама долазе до људи који не могу лако да дођу до постојећих пунктова. Све ово је дало резултате, а ако се интересовање даље буде повећавало, организоваћемо и друге нивое вакцинације, ако буде било потребно и у тржним центрима. Важно је да се у кратком временском периоду вакцинише што више људи и да стекнемо колективни имунитет јер имамо трку са вирусом који мутира – истакао је Радојичић.

Он је истакао да се, уколико не дође до веће промене у бројевима, ускоро очекује и отварање тржних центара.

– Мислим да је важно да се тржни центри отворе и да људи који су трпели последице због немогућности да раде почну да функционишу, раде и зарађују али је важно да поштујемо мере. Ако то не урадимо, опет ћемо се вратити на почетак – упозорио је градоначелник.

Говорећи о појачавању контрола поштовања мера Кризног штаба, Радојичић је казао да у овом тренутку ради 13 дневних и девет ноћних екипа Комуналне милиције које упозоравају и опомињу, али и кажњавају оне који се бахато понашају.

– Не постоји систем који је могао одмах да се спреми за овакву ситуацију. У овом тренутку имамо 90 комуналних милиционара на обуци, који ће је завршити у јуну и придружити се својим колегама којих је 320, након чега ће још 52 кандидата ићи на нову обуку, од јуна до октобра. Тако ћемо значајно повећати број комуналних милиционара. Досадашње искуство показало је да су они изузетно значајни за добро функционисање града – истакао је Радојичић.

Градоначелник је оценио да је борба за економију и радна места готово исто толико комплексна и значајна, колико и борба за здравље.

– Град Београд је у претходном периоду водио одговорну политику и велику борбу како би одржао стабилан буџет. То је важан сегмент доброг функционисања града, јер без стабилног буџета немогуће је одржати добар квалитет комуналних услуга. Постигли смо договор и на наредној седници Градског већа, као и седници Скупштине града, пред већницима, односно одборницима ће се наћи мера према којој ће угоститељи који послују у објектима Града Београда бити ослобођени плаћања закупнине за месец мај. Град се на тај начин одрекао прихода од око 46 милиона динара, што можда не представља новац који је пресудан у овој борби, али је свакако значајан подстицај и морамо заједничким снагама наставити борбу са пандемијом. Пре тога је донета одлука којом су власници ноћних клубова ослобођени плаћања закупнина за протеклу годину, јер они у претходних 12 месеци практично нису радили – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да живот тече упркос пандемији, што се најбоље види на примеру здравства, где су због појаве вируса капацитети значајно смањени и пуно мањи број лекара него иначе лечи људе од свих других болести. Према његовим речима, уметност и позоришта су есенцијално важан део културне сцене и ту такође живот мора да тече упркос пандемији.

– Вечерас у Југословенском драмском позоришту имамо премијеру представе „Пучина” и веома ми је драго да се позоришта „буде”, наравно уз придржавање свих епидемиолошких мера. Покушавамо и у том сегменту да оживимо град. Посебно ми је важно што се град Београд нашао у финалу избора за најбољи план урбане мобилности у Европи. У финалу су, уз Београд, шпански град Билбао и француски Гренобл. Овај француски град је добио статус  „Зелена престоница Европе” за 2023. годину. Београд је уз ова два града понудио најбољи концепт урбане мобилности и искрено се надам да ће наш град победити у финалу. То је доказ да у доменима екологије и заштите животне средине радимо значајне ствари и тај мозаик се полако слаже. У овој области резултати се не постижу преко ноћи и пуно ми значе признања са других страна јер то значи да радимо добре ствари, а уложио сам заиста велике напоре како би Београд у том сегменту напредовао – рекао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је „Сава центар” добио статус споменика културе и рекао да је за њега та вест изузетно значајна.

– У питању је важан објекат за наш град, радио га је архитекта Стојан Максимовић и нисам био срећан када је продат. Ипак, од 2000. године је актуелна приватизација свих важних компанија и објеката и то је нешто што представља нови концепт нашег друштва. Важно је да „Сава центар” као споменик културе сачува своју основну делатност, врло важну за конгресни туризам, који је изузетно значајан за привреду Београда – закључио је градоначелник Радојичић.