субота, 10. април 2021.

Радојичић: Београд се нашао у самом врху европских градова, ушао у финале избора за најбољи План одрживе урбане мобилности у Европи

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је Град Београд ушао у финале такмичења у категорији за најбољи План одрживе урбане мобилности, у оквиру такмичења током Европске недеље мобилности 2020. Тиме је наша престоница ушла у сам врх европских градова када је реч о успешности у концепту одрживе урбане мобилности.

– Посебно ми је важно што се Град Београд нашао у финалу избора за најбољи План одрживе урбане мобилности у Европи. У финалу су, уз Београд, шпански град Билбао и француски Гренобл. Овај француски град је добио статус „Зелена престоница Европе” за 2023. годину. Београд је тако уз ова два града понудио најбољи концепт одрживе урбане мобилности и искрено се надам да ће наш град победити у финалу. То је доказ да у доменима екологије и заштите животне средине радимо значајне ствари и тај мозаик се полако слаже – истакао је градоначелник Радојичић. 

Градоначелник је додао да је посебно важно то што се Београд нашао раме уз раме са шпанским градом Билбаом, будући да је то град који према оцени потрошача Шпаније има најбољи систем јавног превоза у целој држави. 

Да ли ће град победник овог такмичења бити управо Београд сазнаћемо 19. априла. 

– План одрживе урбане мобилности поставља пешака на првом месту, затим и бициклисте, јавни превоз, а на последњем месту су приватни аутомобили. Овај концепт важан је из више аспекта: побољшава квалитет ваздуха, смањује ниво буке и ствара услове за бољи квалитет живота и здравље грађана – нагласио је градоначелник.

Градоначелник је додао да поред пројекта метро, Град Београд упоредо ради и на ширењу пешачких и бициклистичких стаза и на унапређивању и модернизацији јавног градског превоза – као што је увођење речног превоза у Београду. 

– Тренутно у Београду има око 100 километара бициклистичких стаза, а према Плану одрживе урбане мобилности, циљ је да до 2030. године изградимо још 400 километара бициклистичких стаза. Тренутно се у Београду реализује пројекат с компанијом „Сименс” – до 2023. године, на 322 раскрснице у Београду ће бити постављена „паметна” светлосна сигнализација – појаснио је Радојичић. 

Како је истакао, реализацијом овог пројекта биће скраћено време путовања за 15 до 20 одсто, унапређена безбедност у саобраћају, смањена емисија издувних гасова и популаризован јавни градски превоз. 

– Такође, уводимо и тастере за пешаке који имају проблема са видом, тако да саобраћај у Београду постаје инклузиван. Желим да нагласим да се у овим областима резултати не постижу преко ноћи, али ми пуно значе признања са других страна, јер то значи да радимо добре ствари. Уложио сам заиста велике напоре како би Београд у свим овим сегментима напредовао што је више могуће и мислим да успевамо у томе  – закључио је градоначелник Радојичић.

Video Belgrade SUMP