субота, 10. април 2021.

Весић обишао радове на изградњи водоводне мреже у насељу Ковачевац

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас радове на изградњи водоводне мреже у насељу Ковачевац у општини Младеновац. Догађају је присуствовао државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић, као и председник општине Младеновац Владан Глишић.

Весић је рекао да је веома важно да људи који се налазе на функцијама и доносе одређене одлуке, на терену разговарају са људима и тако се упознају са проблемима са којима се становништво суочава.

– Данас видимо како изгледа демократија у Србији и како се на лицу места решавају проблеми. То је једини начин на који можемо да побољшавамо квалитет живота грађана. У селу Ковачевац, као и свугде, постоје бројни проблеми, али је много тога и урађено. У сваком селу и насељу на територији Београда постоје проблеми и сигурно је да све то не може одједном да буде решено. Овде је свакако највећи проблем водоснабдевање и управо је општина Младеновац издвојила 13 милиона динара, на чему сам им веома захвалан, што ће резултирати прикључењем на водоводну мрежу 90 домаћинстава. Та домаћинства ће имати стабилно водоснабдевање, а у следећем кораку општина ће издвојити још 37 милиона динара како би још више од 500 кућа било прикључено на водовод. На тај начин ћемо решити проблем водоснабдевања у Ковачевцу – рекао је Весић.

Према његовим речима, суштина решења свих проблема везаних за водоснабдевање овог дела Београда је регионални водовод Макиш–Младеновац.

– Тај водовод се убрзано гради и Град Београд ће у наредних неколико година у тај пројекат уложити више од 50 милиона евра. Расписан је тендер за Ритопек, где је већ почела изградња водовода, а сада су расписани тендери за одвојке према Гроцкој и Врчину. Радимо Умчаре, Дражањ, Пударце и Камендол, односно последња села пре уласка у Младеновац и тренутно се ради пројекат водовода у Младеновцу. То значи да ће до 2024. године „градска вода” стићи до Младеновца. Тако ће читав низ села бити прикључен на градски водовод, имаће стабилно водоснабдевање и квалитетну воду из фабрике у Макишу – додао је заменик градоначелника.

Он је истакао да се данас разговарало и о новим инвестицијама у насељу Ковачевац.

– Разговарали смо и о томе да Град издвоји средства за реконструкцију здравствене станице, што сам и обећао и биће урађено у другој половини године. Један од најважнијих пројеката за општину Младеновац је проширење мреже БГ воза до ове општине и Сопота. Пре две године Младеновац је по први пут укључен у мрежу БГ воза и сада имамо три поласка из ове општине и исто толико из Београда. То је добро, али није довољно. Пројекат БГ воза, вредан преко милијарду евра, обезбедиће дупли колосек и имаћемо поласке из Младеновца за Београд, у шпицу, на сваких 25 минута. Ван шпица интервал ће бити 45 минута до сат времена. То ће у потпуности интегрисати Младеновац и Сопот, преко Раље, са Београдом, што ће људима омогућити да живе у Младеновцу, а раде у Београду и обратно. Осим тога, то ће обезбедити већи број инвестиција у овој општини. Радимо на томе да доведемо једног великог инвеститора у Младеновац, који је имао велику фабрику „Петар Драпшин”, као и „Керамику Младеновац”, а тај посао радимо заједно са Владом Србије и Привредном комором. Овде је и бања „Селтерс”, једина на територији Београда. Бања нема везе са Градом Београдом али може да представља замајац развоја ове општине – нагласио је Весић.

Он је додао да се раде и неке „ситније” ствари на овој општини, као што је уређење тротоара у насељу Рајковац.

– Само заједничком политиком, општине, Града и Владе, можемо да урадимо велике ствари. Тако ће, примера ради, БГ воз финансирати Република Србија, водовод Макиш–Младеновац финансира Град, а радове које данас обилазимо – општина. Спровођење исте политике на свим нивоима обезбеђује побољшање квалитета живота грађана. Због тога ми је данас било важно да разговарам са грађанима које занима и када ће добити градску воду, када ће моћи БГ возом до Београда, али и када ће добити јавну расвету. Тако су данас имали прилику да чују да смо обезбедили новац за јавну расвету у приградским општинама, а поставили су и питање асфалтирања одређених путева. То је суштина и нема „боље политике” од оне која се спроводи на терену. Политичари би требало да разговарају са људима, без обзира на то да ли је у питању радни или нерадни дан, јер то је једини начин да чујемо реалне проблеме са којима се људи сусрећу. Тако смо данас у селу Ковачевац дефинисали доста проблема који ће бити решени – рекао је Весић.

Говорећи о већим инвестицијама на територији Младеновца, Весић је изразио мишљење да није далеко дан када ће један велики инвеститор „стићи” у ову општину, али, како је рекао, не би требало заборавити да се у том послу „не пита” само Град Београд.

– Блиско сарађујемо са Данилом Цицмилом, саветником председника Вучића за инвестиције. Када је у питању „Керамика Младеновац”, покушали смо на много страна да пронађемо инвеститора који се бави том делатношћу и који би уложио новац у ту фабрику. „Керамика Младеновац” је својевремено запошљавала више од 1.000 људи и представља велики потенцијал. Да ли ће потенцијални инвеститор који овде буде дошао бити из исте сфере пословања или друге, то се у овом тренутку не зна, али је сигурно да је људима најважније да имају посао. Када је у питању фабрика „Петар Драпшин”, догађају се одређене ствари, а бања „Селтерс” је велика шанса ове општине. Потенцијал Младеновца је и Космај и то су правци у којима би ова општина требало да се развија. Дефинисали смо, заједно са Владом Републике Србије, да су велике инвестиције потребне прво у Младеновцу, а након тога и у Лазаревцу. Обреновац је добио велику инвестицију у виду фабрике „Меита”, а нешто мање инвестиције потребне су општинама Барајево и Гроцка. То је план за наредних неколико година и надам се да ћемо у томе успети. Не зависи све од нас, ту је нешто и до инвеститора који се појави, али ако се настави оваква економска политика реално је да инвеститори стигну до ове општине – поручио је Весић.

Председник општине Младеновац Владан Глишић је у име грађана Ковачевца и општине Младеновац захвалио Горану Весићу и Милосаву Миличковићу на данашњој посети.

– Ово је велики подстрек за наш даљи рад и много нам значи обећање заменика градоначелника да ћемо добити новац за реконструкцију амбуланте.  Осим радова на водоводној мрежи, радимо и на санацији некатегорисаних путева, док ћемо у Месној заједници Ковачевац асфалтирати пет путева. Општина је посвећена наставку рада на пројектима који су важни за становнике свих месних заједница на територији Младеновца. Извођач радова је ЈКП „Младеновац” и очекујемо да до 1. јуна радови буду завршени, а тада ће и грађани добити стабилније и квалитетније водоснабдевање. Дужина водоводне мреже која се овде гради је 1.777 метара, а у плану је и копање још једног бунара који се налази на територији ове месне заједнице – рекао је Глишић.