недеља, 11. април 2021.

Горан Весић обишао кандидате за комуналне милиционаре на обуци у Кули

Заменик градоначелника Горан Весић обишao je данас Наставни центар „Кула”, у којем се одржава обука за 92 кандидата за београдске комуналне милиционаре. Обиласку овог центра присуствовали су и вршилац дужности секретара за послове комуналне милиције Иван Дивац, као и в. д. подсекретара секретаријата Ђорђе Вукајловић.

Заменик градоначелника је са сарадницима посетио информатички кабинет, учионице, смештајне капацитете центра и разговарао са кандидатима на обуци. Весић је подсетио да ће се они који прођу обуку прикључити постојећим милиционарима, којих тренутно има 320, и бринути о комуналном реду у Београду.

– На конкурсу који је Град Београд расписао пре неколико месеци и где смо тражили 150 комуналних милиционара, укупно смо примили 98. Критеријуми су били строги, а шесторо их је одустало због тежине обуке и других разлога. Ова 92 кандидата ће следећег петка имати завршне испите и сви који положе добиће уговор о раду и постати комунални милиционари – казао је Весић.

Он је подсетио да је у току још један конкурс за пријем њих педесет.

– Град Београд имаће, значи, више од 450 комуналних милиционара, а до краја године имаћемо још један конкурс. Ово радимо зато што ћемо у свим нашим приградским општинама основати станице комуналне милиције и појачати њихов рад на рекама. Добиће један модеран речни чамац, имаће и нове модерне униформе које ни по чему неће заостајати за опремом коју имају њихове колеге у водећим градовима Европе. Желимо да имају најбољу опрему јер раде за добро грађана – казао је заменик градоначелника.

У обраћању кандидатима на обуци, Весић је изразио задовољство на добром раду и подсетио их да су они први контакт грађана с локалном самоуправом и да увек морају да се понашају одговорно.

– Они ће бити ту да штите закон, грађане од оних који су бахати, а са друге стране да грађани у њима виде заштиту. Они су део укупног система безбедности, радиће заједно са МУП-ом који ће у Београду веома брзо, по речима министра Вулина, комплетирати цео програм „полицајац у заједници”, што значи да ћемо поново добити позорнике на београдским улицама. Заједно са Комуналном милицијом чиниће први прстен у систему безбедности, имати први контакт са људима, долазити до информација и бити они који највише могу да им помогну у решавању свакодневних проблема. Београд се шири, наш план је да имамо много више комуналних милиционара јер постоје насеља која их никада нису видела. Зато ћемо се трудити да на прави начин заштитимо грађане и комунални ред у граду – нагласио је Весић.

Иван Дивац изразио је задовољство што је Град Београд препознао квалитет и потребу за постојањем и унапређењу рада Комуналне милиције, нарочито током епидемије вируса корона. 

– Сведоци смо да у последње три године расте поверење грађана у Комуналну милицију и да она решава озбиљне комуналне проблеме, попут нелегалних таксиста у Београду, проблем буке и друге проблеме. Радимо на унапређењу рада Комуналне милиције, њеном опремању и броју. Лично сам задовољан степеном обучености који сам данас видео у наставном центру и очекујем да се тај квалитет препозна и на градским улицама. Наша сарадња са МУП-ом је веома добра, прошле године су 62 полазника завршила обуку. Они већ раде и немам дилему да ће и ови, будући припадници Комуналне милиције помоћи подизању угледа Града Београда – казао је Иван Дивац.