понедељак, 12. април 2021.

Весић: Вакцинација и поштовање мера пут ка нормализацији живота

У Београду је до јуче вакцинисано 530.507 грађана, односно 37,7 одсто пунолетне популације, а ревакцинисано 356.768 грађанки и грађана, што износи 25,4 одсто пунолетне популације. То значи да је вакцинација директно повезана са ублажавањем мера, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући на ТВ Пинк.

– Што се будемо брже вакцинисали и што више људи буде вакцинисано пре ћемо ићи ка нормализацији живота, јер је вакцинација пут ка том циљу. Зато је и важно да Београд, који је иначе шампион у вакцинацији у Србији, настави овим путем и са убрзаном вакцинацијом људи – рекао је Весић.

Он је навео да је захвалан Кризном штабу који је, како је истакао, донео одлуку да се дозволи рад тржним центрима.

– Рад тржних центара је дозвољен по посебним условима који морају да се поштују. Позивам власнике тржних центара да организују поштовање тих услова. Морамо да водимо рачуна о томе јер епидемија није завршена. Без обзира на то што ће тржни центри радити, морамо да чувамо здравље људи. То подразумева употребу маски и да на четири метра квадратна борави једна особа. Ресторани у тржним центрима још увек не раде, већ само они који имају баште напољу. Продужен је рад тржних центара до 22 сата управо због тога да би се људи боље распоредили, да би биле мање гужве и како би људи били заштићенији – нагласио је Весић.

Весић се осврнуо на јучерашњу посету центру за обуку комуналних милиционара и прецизирао да је још 92 њих при крају обуке, која није нимало лака.

– Наша Комунална милиција тренутно има 320 припадника, а са новим обученим припадницима биће их више од четири стотине. У току је конкурс за пријем око педесет припадника Комуналне милиције, а до краја године биће расписан још један конкурс. Надамо се да ћемо онда у Београду имати око шест стотина комуналних милиционара. То практично значи да ће Комунална милиција моћи да буде распоређена у читавом граду, да ће станице Комуналне милиције добити и приградске општине, односно она насеља и делови града који их сада немају. Дакле, у граду ће бити већи комунални ред, брже ће се реаговати на пријаве грађана и штитиће их од оних који бахато паркирају, пуштају музику не хајући за кућни ред, праве „дивље депоније” и друго – рекао је Весић, подсећајући да се у Комуналну милицију улаже, а међу тим улагањима су и систем „Око соколово”, нова возила, нове униформе, као и чамац како би се реаговало и са река.

Комунални милиционари, оценио је Весић, раде веома тежак посао и морају да буду опремљени.

Весић је додао да је на последњој седници Кризног штаба медицински део рекао да би се током ове недеље могло разговарати о отварању затвореног дела угоститељских објеката. Не постоји ниједан разлог за протест, иако разумем тешку ситуацију у којој се угоститељи налазе.

– Томе у прилог говори чињеница да је Град Београд донео одлуку за мај, да се сви угоститељи који су у пословним просторима Града ослободе плаћања једне кирије како би надокнадили губитке током марта и априла, а реч је о 481 правном лицу на скоро 40 хиљада квадрата. Прошле године смо омогућили плаћање обавеза према Граду на рате и пребацили их у следећу годину – рекао је Весић.

Нагласио је да за протест нема разлога јер се ради све како би се одржала мера између рада економије и заштите јавног здравља.

– Они морају да разумеју да је свима тешко и да је Србија у време када угоститељи нису радили ипак имала најблаже мере у Европи, или је била међу онима који имају најблаже мере, уколико изузмемо Шведску. Према томе, радили су и у новембру, децембру и јануару, када нису радили угоститељи ни у Немачкој, Француској или Аустрији. Влада је помагала обезбеђивањем минималца, према томе и држава и Град помажу колико могу. Није им лако и имају мање приходе него што је то био случај прошле године, али види се светло на крају тунела. Угоститељи са баштама могу да раде а релативно брзо ће радити и у потпуности – рекао је Весић.

Вршилац дужности секретара за послове Комуналне милиције Иван Дивац рекао је да према Закону о заштити становништва од заразних болести сваки угоститељски објекат и радња морају да имају ковид редара, а уколико то не обезбеде казна је 30.000 динара.

– Тржни центри имају своје обезбеђење, а сваки објекат унутар тржног центра преко ковид редара мора да се стара о броју људи унутар објекта. Угоститељски објекти унутар тржних центара неће моћи да раде већ само они који имају баште. Комунална милиција ће вршити контролу како угоститељских објеката по граду тако и тржних центара, а осим нас контролу ће обављати инспекција Секретаријата за инспекцијске послове Града Београда, као и Санитарна инспекција Министарства здравља – појаснио је Дивац.

Он је нагласио да су казне од 5.000 динара за физичка лица због неношења маске, 30.000 динара за ковид редаре уколико се не поштују мере унутар објекта, а у зависности од тога да ли је предузетник или правно лице казне износе од 150 до 300 хиљада динара.

– Апелујем да се придржавамо мера јер само од нас зависи када ће се мере попуштати. Посебну пажњу треба посветити размаку између столова и броју људи који седе за једним столом. Кризни штаб је прописао да за столом не сме да седи више од петоро људи. Често се дешава да људи који седе у баштама угоститељских објеката ставе маску тек када виде службенике Комуналне милиције – истакао је Дивац.

Он је подсетио да је претходног викенда у Тржном центру „Стадион”, по пријави грађана, прекинута свадба на којој је било 80 људи. И даље је забрањено извођење музичких перформанса и одржавање прослава, подсетио је Дивац.

– Ношење маски је обавезно приликом уласка у башту и током кретања кроз локал, односно одласка до тоалета. Ове мере се не односе на период док седите за столом – објаснио је Дивац.

Према његовим речима, ствар личне одговорности јесте да ли ће суграђани носити маске током шетње по граду.