понедељак, 12. април 2021.

Кошење травнатих површина широм Београда

Запослени у ЈКП „Зеленило – Београд” тренутно су ангажовани на пословима кошења зелених површина широм Београда. Кошење травнатих површина је најобимнији посао у делатности којом се бави ЈКП „Зеленило – Београд” и траје од марта до октобра. Укупна површина травњака у граду о којој бригу води ЈКП „Зеленило – Београд” простире се на више од 2.000 хектара.

ЈКП „Зеленило – Београд” у пуном капацитету коси зелене површине свих категорија широм Београда, како би суграђанима обезбедили пријатан боравак током пролећних дана.

Са кошењем у вишим категоријама, парковима и партерима се започело 24. марта, док се са кошењем травнатих површина које се налазе у стамбеним насељима започело почетком априла месеца. Кошење се врши према тачно утврђеној динамици.

Данас су радници ангажовани на кошењу стамбених насеља широм града. На Палилули се кошење врши у насељу Борча 2, на Звездари у следећим насељима: Липов лад, Денковој башти и Миријеву. На Вождовцу је у току кошење стамбеног насеља Бањица 1, а косе се и зелене површине у Улици војводе Степе. На општини Раковица је у току кошење у насељу Видиковац и Новом скојевском насељу. На општини Савски венац косе се површине у улицама Васе Пелагића, Андре Николића, Динарској и насељу Топчидерско брдо. На Чукарици се коси насеље Церак виногради и Универзитетско насеље. На Новом Београду косачи се тренутно налазе у блоковима 11ц и 9а, у блоковима 4, 64, 70а и у 2. месној заједници у насељу Бежанијска коса.

Површине које су сврстане у прву категорију косе се од 10 до 21 пут. Парковске површине ширег центра града сврстане су у другу и трећу категорију и оне се косе од седам до девет пута. Скверови и зеленило дуж саобраћајница које припадају четвртој категорији косе се седам пута годишње, док су површине које припадају стамбеним насељима сврстане у пету категорију. Делимично уређене површине које припадају шестој категорији косе се од пeт дo дeсeт путa гoдишњe, у зависности од потреба.

На кошењу је свакодневно ангажовано у просеку 160 радника „Зеленила” са нeoпхoдним мeхaнизaционо-мултифункционалним возилимa, тримеримa, косачицaмa и зглобним тракторима.

Кошење је посао у делатности „Зеленила” који подразумева низ синхронизованих операција које захтевају велику пажњу, педантност и добру организацију. И ова сезона кошења ће протећи у напорном и марљивом раду на задовољство Београђана у чијој служби сви заједно радимо.