уторак, 13. април 2021.

Весић: Следеће недеље почиње организована вакцинација запослених у услужним делатностима

Вакцинација грађана је приоритет за Град Београд, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић. Изнео је податак да у главном граду проценат пунолетних грађана који су примили прву дозу вакцине износи 38 одсто, а прву и другу дозу више од 25,5 одсто.

– Организација вакцинације се наставља, због чега смо се данас заједно са Привредном комором Србије састали са представницима бранши у којима запослени имају контакт са великим бројем људи, а то су угоститељи, фризери, козметичари, фотографи и друге услужне делатности. Од понедељка почиње вакцинација свих тих људи, убрзано ћемо организовати вакцинацију, а представници са којима смо данас разговарали мотивисаће своје запослене да приме вакцину – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је прецизирао да је проценат вакцинисаног особља у београдским хотелима око 27,5 одсто, а још скоро 27 одсто их је заинтересовано. Врло брзо, навео је Весић, доћи ће се до више од 55 одсто вакцинисаног особља у хотелима. Слична ситуација је и у другим браншама, због чега су овакви састанци важни, додао је Весић.

Осим овог, данас је одржан и редовни састанак са представницима општина на тему вакцинације у руралним деловима града, која се организује захваљујући ангажованости више од педесет мобилних екипа на терену.

– Вакцинација је пут како можемо брзо да дођемо до колективног имунитета и до враћања нормалном животу – истакао је Весић.

Подсетио је да су Влади Србије предложена четири протокола, која су припремљена заједно са Градским заводом за јавно здравље, а тичу се организације семинара, конгреса, сајмова, концерата, свадби, због чега је важно да се људи из ових бранши вакцинишу како бисмо били спремни за те догађаје.

Весић је захвалио свима на великом стрпљењу и разумевању јер виде напоре државе да изађемо из ове кризе.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да је Град Београд први организовао термине за вакцинацију запослених у приоритетном систему, а то се односи на запослене у комуналном систему Града Београда.

– Вакцинисани су запослени у „Градској чистоћи”, „Београдским електранама”, „Зеленилу – Београд”, сви они који су током пандемије радили и имали директан контакт с великим бројем људи. Вакцинисане су и жене које раде на шалтерима у Градској управи – истакла је секретарка.

Како је навела, захваљујући организованом приступу, више од 13.000 људи је преко Града Београда до сада вакцинисано, како из система Града, тако и из других служби.

– Вакцинисано је више од 1.600 касирки и касира свих трговинских ланаца у Београду, као и више од 2.000 људи из Градског саобраћајног предузећа, таксиста и возача приватних превозника. Вакцинисани су и запослени у градским општинама који раде на шалтеру или су у директном контакту са људима – нагласила је Наташа Станисављевић.

Настављамо са организованим терминима за вакцинацију и сада су на реду запослени у угоститељској, хотелијерској бранши, фитнес заједници, пекарској индустрији, навела је она и додала да је важно да људи буду безбедни и заштићени. Прве термине за вакцинацију везане за данашњи састанак ћемо имати следеће седмице, навела је секретарка Станисављевић.

Представник фитнес заједнице Александар Ђорђевић истакао је да се након састанка у Влади са премијерком Аном Брнабић, фитнес заједница придружила Граду Београду у организовању вакцинације за запослене и чланове фитнес центара и теретана.

– Предузели смо низ корака како бисмо помогли у вакцинацији. Суштина је да се у што краћем року вакцинише што већи број наших запослених и чланова како бисмо се вратили нормалном начину живота. Важно је да се људима предочи да без вакцинације нема повратка нормалном начину живота и рада – рекао је Ђорђевић.