уторак, 13. април 2021.

Весић на трибини „Српско-руски односи у савременом мултиполарном свету” истакао братски однос два народа

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Старом двору трибини „Српско-руски односи у савременом мултиполарном свету”, а поводом објављивања књиге „Записи Балканиста” у издању Службеног гласника.

Весић је нагласио да је књига још једно подсећање на братство српског и руског народа кроз историју, без обзира на међусобне глобалне интересе.

Подсетио да у историји српско-руских односа постоје два догађаја која не могу да се сведу под устаљени клише, и која показују дубоку везу два народа.

– Први догађај се односи на Велики рат, када је руски цар Николај Романов објавио рат Аустроугaрској монархији и Немачкој због Србије. Русија није имала потребу да уђе у њега, такође није била ни спремна за рат у коме је руски цар изгубио круну и главу. То је прави доказ пријатељства наша два народа и што као народ никада нисмо заборавили. Зато је прва одлука нове градске власти 2013. године била да се подигне споменик цару Николају Романову, јер је заслужио да га се Београд и Србија сећају. Други догађај био је узвраћен од Краљевине Југославије и престолонаследника краља Александра I Карађорђевића, када је примио 40.000 руских емиграната после Октобарске револуције, а само у Београд их је дошло око 30.000 – указао је Весић.

Он је истакао да је тада Београд постао и руски град, јер је по попису становништва из 1931. године сваки шести становник Београда био Рус.

– Много доброг су ти људи донели нашој земљи и народу, с обзиром на то да је тада у Србију и Београд дошло око 2.500 руских инжењера, када их је Србија имала свега 500. Такође треба истаћи да је прва глумачка школа основана од стране руских емиграната, велики број руских професора је водио катедре на Београдском универзитету. Заслужни су за прву балетску трупу, саобраћајне таблице и развој стрипа – навео је Весић и захвалио аутору и издавачу јер су допринели развоју добрих односа два братска народа.

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић истакао је да су садашњи односи Руске Федерације и Србије можда и најбољи у историји.

– Односи наше две земље добри су било да се говори о политичким односима, јасном узлету у нашој економској сарадњи или нашим билатералним односима – прецизирао је Старовић.  

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко истакао је да књига „Записи Балканиста” описује политичке догађаје и отворена питања Балкана. Раздобље које се обрађује у књизи обележава успон билатералних односа Србије и Русије на свим пољима, навео је амбасадор.

– Руски информациони простор данас се пише само у прилог развоја односа са Србијом на свим пољима, што је званични став Русије и нашег председника. Књига ће такође допринети и будућим бољим односима два народа – закључио је Боцан-Харченко.

Амбасадор Харченко уручио је заменику градоначелника Горану Весићу Захвалницу председника Руске Федерације због његовог доприноса развоју односа Русије и Србије, с посебним нагласком на обележавање 75 година од заједничке победе над фашизмом.

На трибини су узели учешће саветник председника Србије Драгутин Матановић и аутор текстова у књизи „Записи Балаканиста” Олег Бондаренко.