уторак, 13. април 2021.

Весић: Циљ је да се у Београду вакцинише 750.000 људи

Циљ је да се у Београду вакцинише 750.000 грађана, што је око 57 одсто пунолетне популације, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Он је за Београдску хронику истакао да је сигуран да ће тај резултат бити остварен у наредних месец дана.

– Када том броју додамо и људе који су прележали вирус корона, односно оне који имају антитела, верујем да ћемо бити близу колективног имунитета, али о томе ће последњу реч дати Градски завод за јавно здравље – нагласио је Весић.

До јуче је у Београду, како је прецизирао, вакцинисано 535.000 људи или 38 одсто пунолетних грађана, док је ревакцинисан 358.191 грађанин, што је 25,5 одсто.

– Сваки трећи Београђанин је вакцинисан, а сваки четврти ревакцинисан. На Врачару, Старом граду и Савском венцу вакцинисано је више од 50 одсто грађанки и грађана, док је на Новом Београду вакцинисано скоро 47 одсто – указао је Весић.

Он је истакао да је на Старом граду у популацији између 18 и 49 година вакцинисано 40,2 одсто, што је, према његовим речима, рекорд у Србији. На Врачару је тај број у поменутој популацији 37 одсто, а на Савском венцу 36 одсто, указао је заменик градоначелника.

– У популацији између 65 и 74 године, на Савском венцу је вакцинисано 79,19 одсто лица, на Старом граду је тај број 78 одсто, на Врачару и Новом Београду је 75 одсто, у Раковици 71 одсто и Чукарици 69 одсто. То су фантастични резултати јер смо тиме заштитили оне који су најугроженији – навео је Весић и додао да је вакцинација једини начин да изађемо из ове кризе и вратимо се нормалном животу.

Делимично попуштање мера је директно везано за пад броја заражених и повећање броја вакцинисаних, указао је заменик градоначелника.

– У Београду је та ситуација битно боља него у неким деловима Србије. Ако се настави овај тренд вакцинисаних, сигурно ћемо доћи у ситуацију да веома брзо омогућимо и рад затворених делова угоститељских објеката – указао је Весић.

Истакао да ће у мају сви закупци пословног простора у власништву Града Београда бити ослобођени плаћања кирије за тај месец, а реч је о 40.000 метара квадратних које изнајмљује 441 лице.

– Тражи се начин како да се угоститељи ослободе плаћања закупа за баште на један или два месеца како бисмо им на тај начин помогли да се мало опораве од ове кризе. Влада је обезбедила и посебан пакет помоћи за угоститеље, а ми као Град дајемо додатни допринос – закључио је Весић.