уторак, 13. април 2021.

Радојичић: Краткорочни циљ да број заражених падне на бар 500, а дугорочни да имунитет стекне од 70 до 85 одсто Београђана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је данас да тржни центри који имају више од 500 квадратних метара морају да имају минимум два редара, односно на сваких 250 квадратних метара по једног редара.

Циљ је, како је истакао за канал ТВ Вести, да се одрже епидемиолошке мере, контролише ношење маски и држање растојања.

– Уколико неко одбије да стави маску или одбије да се придржава било ког другог правила након упозорења редара, редар је дужан да се обрати Секретаријату за инспекцијске послове, Комуналној милицији и општинским инспекцијама. У интересу свих нас је да ове мере функционишу. Са једне стране, ти објекти ће моћи да раде и привређују, а са друге, само тако ћемо бити безбедни – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, приметан је пад броја заражених.

– Краткорочни циљ је да ови бројеви падну на 500 дневно. Без обзира на све околности, постоји ризик од следећег таласа. Тенденција jе да ће на лето бити мирно, али забрињава период од септембра, када не знамо шта нас очекује. Људи који познају ову тематику упозораваjу да се и након вакцинациjе треба придржавати свих мера. Наш циљ је да вакцинишемо што већи број људи, да стигнемо до процента од 70 до 85 одсто вакцинисаних и на тај начин стекнемо колективни имунитет – прецизирао је градоначелник.

Он је објаснио да ће мере бити постепено укидане, али да је ситуација и даље много озбиљнија него што се чини, jер цео свет jе у једној великој изолацији.

– У наредном периоду ћемо моћи да дозволимо и окупљања у затвореном простору, под условом поштовања прописаних мера. Закључци у медицини су често повезани на статистиком. Тако је и са овим вирусом. Уколико за пример узмемо две особе међу којима је недовољно растојање и не носе маске, статистика јасно указује да ће степен вероватноће заражавања бити много већи. Уколико имате две особе које поштују мере, могућност заразе је минимална. Важно је и придржавати се мера које се односе на ношење маски у баштама угоститељских објеката, оне имаjу смисла чак и ако смање могућност заразе макар за пет одсто. Треба бити опрезан и само тако ћемо изаћи из ове ситуације – рекао је Радојичић.

Када је реч о „Данима Београда”, Радојичић је подсетио да ће они бити обележени од 16. до 19. априла. У овогодишњим „Данима Београда” акценат је стављен на 19. век и сећање на кнеза Михаила Обреновића.  

– Ова манифестација се у континуитету обележава од 2002. године. Ове године ће то бити организовано уз поштовање свих епидемиолошких мера, водећи рачуна о броју присутних људи. Биће организован низ шетњи и изложби. Шетње су тематске и обилазиће се историјске знаменитости на Теразијама, али и објекти који су архитектонска решења Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Београду. Између осталог, биће организована и изложба Моме Капора, изложба фотографија изградње Новог Београда, радника и учесника у омладинским радним акцијама. Циљ је да се подсетимо битних датума јер без сећања на историју града нема ни будућности – закључио је Радојичић.