уторак, 13. април 2021.

Весић: Закон о метроу и градској железници у завршној фази

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је за РТС да је израда Закона о метроу и градској железници у завршној фази.

– Закон ће се у наредних неколико седмица наћи у скупштинској процедури. Заједно са Градом Београдом овај закон припремају Министарство грађевине и инфраструктуре, као и Министарство финансија. Усвајањем тог закона биће прецизирана сва техничка и регулаторна питања, с намером да изградња метроа у Београду почне 1. новембра, како је и најављено – указао је Весић.

Он је додао да се у међувремену ради експропријација земљишта на Макишком пољу.

– Тај посао заједно обављају Град Београд и Република, како би све било спремно да 1. новембра почне изградња Београдског метроа, а који је обећан још 1971. године. Преговара се и о унапређењу мреже БГ воза, који ће 2027. године са центром града повезати Панчево, Сурчин, Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Сопот, Барајево и све друге београдске општине, изузев Гроцке – навео је Весић и додао да ће ширењем трамвајских линија шински систем постати доминантан систем превоза у престоници.

Када је реч о увођењу речног превоза, Весић је прецизирао да је он кроз измену Одлуке о јавном превозу уведен у систем јавног превоза.
 
– У међувремену су урађене две студије које су показале оправданост речног превоза у Београду. Дефинисане су станице код Капетаније у Земуну, у Крњачи код Панчевачког моста, такође на Дорћолу, Београду на води и Београдском сајму – навео је Весић.

Истакао је да је на прошлој седници Скупштине града донесена одлука о неопходности партнерства у реализацији тог посла.

– Потребно је барем две године да започне речни превоз, али то ћемо сигурно остварити, јер Београд има две реке и скоро 200 километара обале. Нема разлога да речни саобраћај не користимо као начин превоза – закључио је Весић.