понедељак, 19. април 2021.

Радојичић: Моја иницијатива и жеља је да Београд постане „Зелена престоница Европе 2023”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за ТВ Курир да је Београд добио статус кандидата у оквиру такмичења за „Зелену престоницу Европе 2023”, чиме је ушао у ужи избор са још 15 европских градова.

Градоначелник је истакао да је његова иницијатива била да се Београд по други пут кандидује за ову престижну награду.

– Велики је новац потребан за реализовање еколошких пројеката, али упркос томе, важно је да смо део овог процеса такмичења. На овај начин подижемо свест о значају решавања еколошких проблема – указао је први човек престонице.

Радојичић је појаснио да се у процесу кандидатуре прати 12 параметара којим можемо да процењујемо наш напредак.

– Ниједан од ових параметара није могуће унапредити преко ноћи. Морамо да имамо јасну стратегију коју ћемо из године у годину реализовати у континуитету – истакао је Радојичић и додао да победник такмичења за „Зелену престоницу Европе” добија награду од 600.000 евра за пројекте одрживости животне средине, као и могућност за бољи приступ „зеленим фондовима”. 

Градоначелник је раније у изјави за „ББЦ на српском” на питање како је Београд аплицирао за такмичење за „Зелену престоницу Европе”, имајући у виду питање квалитета ваздуха у престоници, одговорио да је на основу редовног мониторинга уочено да је сумпор-диоксид скоро у потпуности елиминисан из ваздуха Београда, те додао да за то можемо захвалити „Електропривреди Србије”, предузећу које је много уложило у системе за одсумпоравање.

– У Граду Београду такође истичемо и значај програма гашења котларница у јавним објектима који се спроводи у континуитету од 1990. године као активност изузетно важна за питање квалитета ваздуха. На почетку смо имали око 1.300 котларница на мазут (које су сада прикључене на систем даљинског грејања), а данас их је остало свега 14. Ове године Град је издвојио 14 милиона динара како бисмо угасили још три котларнице у основним школама и прикључили их на систем даљинског грејања – појаснио је Радојичић.

Он је нагласио да је прикључење школа на систем даљинског грејања врло значајано за побољшање квалитета ваздуха и додао да ће ове године почети и реализација пројекта термалне рехабилитације четири јавне зграде. Реч је о пројекту који је финансиран из фондова Европске уније и кредита ЕБРД-а.

Градоначелник Радојичић је најавио и доношење три кључна документа који ће се ускоро наћи на усвајању у Скупштини града. 

– Пред одборницима ће се наћи Предлог плана квалитета ваздуха у граду Београду за период 2021–2030, затим Предлог акционог плана за „Зелени град” и Предлог акционог плана за одрживу климу и енергију. Ова три документа трасираће еколошку слику града за период од десет година и дефинитивно ће „зелена политика” бити на самом врху агенде, када говоримо о развоју града. Сигуран сам да ћемо реализацијом поменутих планова и вредно радећи успети временом да уђемо и у финале такмичења за ласкаву титулу „Зелене престонице Европе” – казао је Радојичић.

Он је истакао да је врло битно да се поредимо са другим европским градовима и да усвајамо њихова искуства везана за екологију и заштиту животне средине. Још једно успешно аплицирање и добијање статуса кандидата за „Зелену престоницу Европе” значи да остварујемо одређени напредак у развоју концепта „зеленог града”.

– Додао бих да је 2019. године био у изради Нацрт плана одрживе урбане мобилности, а 2020. године тај план је усвојен у Скупштини града. Доказ је да је наш план одрживе урбане мобилности добар а улазак у финале још једног такмичења, које организује Европска комисија у оквиру Европске недеље мобилности 2020, још један је доказ да постоје јасни и конкретни помаци у нашој „зеленој политици”. У финалу смо овог такмичења за најбољи план одрживе урбане мобилност са још два европска града, француским Греноблом и шпанским Билбаом. У току данашњег дана сазнаћемо да ли је Београд победник међу финалистима тако да с нестрпљењем ишчекујем резултате – закључио је градоначелник Радојичић.