среда, 12. мај 2021.

Радојичић: Град Београд наставља да помаже стипендијама најбоље ђаке и студенте, поносан сам на студенте медицине који дижу свест о значају вакцинације

Важно је да у овим временима, које је обележила пандемија вируса корона, мислимо о нашим средњошколцима и студентима, и зато је Град Београд определио 14,6 милиона динара за 126 стипендија намењених најбољима, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је гостујући на ТВ К1 нагласио да сви знамо колико је у овом периоду важно за ученике и студенте да добију новац ради лакшег даљег образовање.

– На овај начин их најбоље мотивишемо да буду бољи ђаци и студенти, да остану у земљи. Желимо да им омогућимо што адекватније образовање. Следеће године планирамо да издвојимо и нешто више средстава, око 22 милиона динара, јер желимо да помогнемо младим људима који су изразили жељу да се школују – рекао је градоначелник.

Градоначелник Радојичић је подсетио да је крајем прошле године издвојено и 4,6 милиона динара за особе са инвалидитетом које се школују. 

– Град Београд преко ресорног секретаријата опредељује новац и за предшколске установе, па тако 22.000 деце годишње добија субвенцију за вртиће. То је у претходних неколико година износило 13,6 милијарди динара, а пет до шест хиљада деце из породица са најнижим примањима похађају вртић потпуно бесплатно. За различите сегментима друштва опредељујемо новац колико је то могуће – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да му је драго што је 20 најбољих студената медицине ове године добило стипендије и да га то посебно радује.

Говорећи о изградњи нове, модерне дечије болнице „Тиршова 2”, градоначелник Радојичић је истакао да се тренутно израђује пројекат за добијање грађевинске дозволе. 

– Сваки дан смо на састанцима са пројектантима и трудимо се да нађемо оптимална и најбоља решења. Очекујем да у току ове године кренемо прво са припремним радовима, а потом и са изградњом. Наравно, желео бих да радови иду брже, али верујем да ћемо у роковима остварити циљ, а то је да добијемо најмодернију дечју болницу површине преко 30 хиљада квадратних метара и да будемо на њу поносни. Циљ је и омогућити нашим младим студентима да остану, да се најбољи у овој болници баве науком и да као будући лекари лече своје пацијенте, а што је најважније да мали пацијенти имају најбоље могуће услове за лечење – рекао је Радојичић.

Када је реч о вакцинацији, градоначелник је навео податак да је јуче у Београду вакцинисано око осам хиљада људи, а да је до сада у нашем граду укупно апликовано  1.140.000 доза вакцине. 

– Вакцинација напредује одлично и мени је важно да имамо континуитет када је реч о имунизацији наших грађана. Сада долазимо до оног дела популације који је важно да мотивишемо. Желимо да достигнемо колективни имунитет и идемо према том циљу. Верујем да ћемо га ускоро и постићи. Посебно сам поносан на студенте медицине који су врло ангажовани у својим пројектима и акцијама на подизању свести о важности вакцинације.  Ово је прави пут и поносан сам што одржавамо бројку око осам до десет хиљада вакцинисаних дневно. Радимо све да мотивишемо људе који се још нису вакцинисали и да им олакшамо да то ураде, како бисмо се ускоро вратили нормалном животу. Мој задатак као лекара јесте да разговарам са људима који имају дилему и да им објашњавам значај вакцинације. Важна је подршка лекара и подршка Града Београда – закључио је градоначелник Радојичић.