четвртак, 13. мај 2021.

Грађани и институцијe заједнo у акцији за климу у Београду

У сусрет 15. мају – Међународном дану акције за климу, који се обележава у више од 170 земаља света, Центар за промоцију науке и Секретаријат за заштиту животне средине организују у петак, 14. маја, од 9 часова једнодневну радионицу о климатским изазовима у Београду, у Градској управи Града Београда, Краљице Марије 1, у сали на 20. спрату, саопштавају из овог секретаријата.  

На овој радионици ће се сусрести истраживачи, учесници пројекта „TeRRIFFICA” (енгл. Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action) са представницима Градске управе Града Београда и невладиног сектора. Овај истраживачки пројекат финансира Европска комисија кроз оквирни програм „Хоризонт 2020”, а у Србији га води Центар за промоцију науке који је задужен за регион Југоисточне Европе, са посебним фокусом на град Београд као један од шест пилот региона.

Грађани Београда су током претходне године на интерактивној мапи означавали ефекте климатских промена. 

Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић позвала је грађане да се у што већем броју укључе и мапирају ефекте климатских промена на мапи која је јавно доступна грађанима на сајту Града Београда (https://www.beograd.rs/lat/gradska-uprava/1774308-rashladi-grad---interaktivna-mapa/). На тај начин грађани имају прилику да обележе места у граду на којима их врућина највише погађа и да дају своје предлоге за прилагођавање климатским променама са којима се у Београду свакодневно сусрећу.

Радионица у Градској управи је интерактивног типа, а организована је како би се, пре свега, представили резултати мапирања, али и подстакао дијалог између свих страна и отворили нови погледи на значај и место теме климатских промена приликом доношења одлука о будућим активностима Града Београда. Додатне информације о пројекту доступне су на: http://belgrade.terrifica.eu/.