недеља, 16. мај 2021.

Весић: Оснивањем удружења „Романија” ојачећемо везе Београда и Републике Српске

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у хотелу „Младост” оснивачкој скупштини Удружења „Романија”, које, како је додао, обухвата српске општине из Републике Српске са подручја Романије. 

– У Београду ради велики број завичајних удружења, будући да Београд, као главни град Србије и свих Срба, привлачи људе из свих крајева наше земље. Ти људи се организују по различитим основама, а између осталог и по томе одакле су потекли. Процена је да у Београду живи између 10 и 15 хиљада људи који су пореклом са ових простора – рекао је Весић.

Он је нагласио да ће ово бити још један допринос развоју веза између Републике Српске и Београда, те да су већ успостављене специјалне везе и блиска сарадња.

– Драго ми је што ћемо заједно радити на неговању веза између Београда и њихових општина. Неопходно је да се наша сарадња настави. Београд је град свих Срба, било да живе у Америци, Аустралији, Републици Српској или Црној Гори, односно свих који се осећају Србима и Београд сматрају главним градом. Из тог разлога је важно да у Београду имамо њихова завичајна удружења која ће омогућити да се ове везе негују. Људи који живе у Београду, а пореклом су са Романије дају допринос развоју нашег града и на овај начин желим да им одам признање и захвалим за све што раде за наш град – закључио је Весић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је за Источно Сарајево ово веома важно јер представља наставак сарадње Републике Српске и Србије.

– Нама је важна подршка Србије Републици Српској. Оснивање Удружења „Романија” представља наставак онога што народ са ове стране Дрине пружа народу у Републици Српској. Желим да дам подршку и честитам скупштини на оснивању – рекао је Југовић.