уторак, 18. мај 2021.

Весић: Држава ће куповати слике и музеји ће бити богатији

Музеј града Београда остаће генерацијама иза нас и зато је веома важно оно што смо данас урадили и ово је први пут од 90-те године да се држава умешала  и откупила нешто на тржишту јер не жели да нестане њено културно благо, рекао је заменик градоначелника Горан Весић, гостујући на ТВ Курир након аукције слика из Југоекспорта.

– Ја сам поносан и срећан што сам учествовао у томе али мислим и да је то мој посао. Жао ми само што смо ове године одвојили 12 милиона динара за куповину слика, што је први пут, и сада су тим  новцем купљене ове слике, али ми смо хтели да купујемо слике савремених аутора и ребалансом ћемо покушати да поново издвојимо новац. Мислим да је важно да  после више од деценије почнемо да купујемо слике јер то је помоћ неким младим сликарима а нека од тих дела ће протоком времена постати и веома вредна – истакао је Весић.

Он је подсетио да у Музеју града Београда од 1983. године постоји легат Југоекспорта где се налази 47 вредних слика.

– Зато смо купили ове слике јер сматрамо да не треба да оду ван земље. Да би смо то урадили прво смо их прогласили културним добром и тако заштитили од изношења из земље без сагласности Музеја града Београда. Тиме смо обезбедили себи право прече куповине које нам данас није признато и што ће бити предмет тужбе. Истовремено је донета забрана располагања културним добрима у комерцијалне сврхе што Агенција за лиценцирање стечајних управника није прихватила иако је то била нова околност која је захтевала одлагање лицитације. Ми смо ипак уплатили депозит као и сви остали и учествовали на лицитацији. Када продајете 148 слика за око 85.000 евра јасно је да оне вреде више и мој став је да Југоекспорт није био приватно предузеће већ државно и сада тражимо начин да из свих таквих стечајева извучемо уметничка дела од интереса за државу – истакао је Весић, захваливши се министарки Маји Гојковић и свим медијима који су се заједнички заузели за очување националног блага.

Весић је појаснио да је захваљујући једној госпођи која је наставила да лицитира цена подигнута до 29 милиона, али је због тога 160.000 евра више дато из буџета града. Он је додао да ће Град Београд тражити да му се врати део новца јер је имао право прече куповине и неће одустати судског спора против стечајне управнице.

– Важна порука је да је држава први пут показала да ће куповати слике и да ће музеји бити богатији. Ми ћемо ићи са изменом Закона о културним добрима и тражићемо да имамо право да изузмемо из стечаја оно што је културно добро овог народа. Убудуће ће Град реаговати где год може уколико се у иностранству појаве неке слике за које мислимо да су важне за Београд. Ова земља и град постају економски снажни и зато можемо себи да приуштимо да вратимо нека уметничка дела као и да уложимо 25 милиона евра за изградњу новог Музеја града после 60 година – рекао је Весић.
Весић је истакао да се увелико ради на расписивању тендера за изградњу Музеја града Београда.

– Он ће се налазити у Ресавској 40б, уређење ће трајати 2,5 године и Град Београд је за ову годину већ издвојио 12 милиона евра  а укупно ће бити потребно 25 милиона. Музеј града тренутно се налази на 14 локација и музеј који будемо направили у Ресавској биће три пута већи од Народног музеја и имати величину трећине Лувра и биће по свим стандардима. Поред тога имам намеру да направимо посебан депо за чување уметничких дела која припадају Граду Београду где ће се слике и скулптуре чувати по свим стандардима како се чини у свету – казао је Весић, подсетивши да су пре продаје Сава Центра сва уметничка дела пребачене у Музеј града а непокретна дела изузета из продаје и купац обавезан да склопи споразум са Музејом града Београда о чувању их дела.

Весић је навео пример како би компаније могле да се укључе и помогну Београду.

– Пре неколико месеци поставили смо у свечаној сали Скупштине града слику Небојше Ђурановића „Улазак Деспота Стефана Лазаревића у Београд” коју је купила компаније Енергопројект и поконила граду. Позивам и друге компаније да то ураде јер то остаје генерацијама – истакао је Весић.

Кустос Никола Кусовац казао је да је био веома обрадован чињеницом да је Град Београд решио да купи ова дела.

– Схватио сам из става Горана Весића да ћемо ускоро коначно добити Музеј града Београда. Ми га сањамо деценијама, а овај елан који је показао хиперактивни господин Весић ми даје наду да ћемо коначно добити овај музеј. Пошто ће сада доћи до комплетирања легата Југоекспорта он тек сада добија на значају јер представља једну целину. Волео бих и да се свест о томе да наша значајна уметничка дела треба да се врате у земљу обистини – казао је Кусовац.