среда, 9. јун 2021.

Градоначелник Радојичић: Седница Скупштине града посвећена екологији и социјалним питањима

На почетку данашње седнице Скупштине Града Београда одборницима се обратио градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, који је позвао присутне да сутра заједнички обележе градску славу Спасовдан.

– Славу ћемо обележавати цео дан, а посебно наглашавам да би било важно да се у што већем броју окупимо сутра у 19 часова испред Вазнесењске цркве и заједно са патријархом идемо у литију до Храма Светог Саве. Током литије помолићемо се за Београд и Београђане, сетити се свих оних које смо изгубили у овој тешкој години, сетити се борбе са вирусом корона и наших здравствених радника који су нам помогли у тој борби, као и запослених у Управи Града Београда и у свим другим делатностима који су поднели посебан терет у овом периоду. Велика ми је част да позовем Београђане да се на молебану још једном помолимо и прославимо нашу славу, коју у различитим формама славимо више од шест векова – рекао је градоначелник Београда.

Радојичић је такође истакао чињеницу да је данашња седница по својој садржини изузетно важна.

– Посебно скрећем пажњу на ребаланс буџета и користим ову прилику да захвалим у име Београда и Београђана свима који су дали свој допринос да се ребаланс уради зато што имамо повећане приходе од преко осам одсто. Ти повећани приходи биће усмерени на капиталне инвестиције у граду, али и социјална давања, јер смо одговорно друштво које мисли о свима. Буџет ће ребалансом износити 143 милијарде и од тога је 129 милијарди опредељено према Граду Београду, остатак општинама, а 22 одсто је усмерено ка капиталним улагањима. Пред вама је данас и низ стратешких докумената који се тичу екологије у Београду. Овим документима хоћемо да покажемо да дугорочно размишљамо о решавању ових проблема. Није циљ да те проблеме и њихово решавање користимо у политичке сврхе и то је важно да Београђани знају – навео је Радојичић.

Према његовим речима, у стратешким документима, који се тичу зеленог града, енергије и климатских промена, процењује се да нам за наредних десет година треба 5,2 милијарде евра да у различитим сегментима инвестирамо заједно, сви као друштво, Град Београд, Република, а уз помоћ кредита европских и светских банака.

Градоначелник је рекао да је за питање енергетске ефикасности потребно определити 2,9 милијарди динара – за реконструкцију и изградњу фасада, гасовода, топловод, коришћење обновљивих извора енергије. Како је додао, у сегменту организације урбаног планирања и мобилности потребно је определити 1,2 милијарде, око стотину милиона за зелену инфраструктуру, а за пречишћавање отпадних вода 900 милиона динара.

Пред одборницима је и План квалитета ваздуха, те је и та тачка дневног реда, како је рекао Радојичић, важна за Београђане с обзиром на то да нам је свима циљ да Београд буде још бољи у еколошком смислу и да се питање загађености ваздуха стратешки планира и унапреди.

– Кроз ребаланс и друге тачке имамо део који се тиче пројекта термалне рехабилитације четири јавне зграде. Ребалансом је планирано пет милиона евра, што је наш део заједно са десет милиона евра гранта који добијамо, те ћемо реализовати и тај значајан пројекат. Данас на дневном реду имамо и вантелесну оплодњу и настојимо да нађемо модус како да поново дамо шансу нашим суграђанима, породицама које имају једно дете или секундарни стерилитет. На тај начин кроз 30 милиона која су опредељена верујем да ћемо помоћи тим људима да добију потомство, а што је у складу са нашом демографском политиком – казао је Радојичић.

Према његовим речима, значајна тачка дневног реда је Извештај рада Градског штаба за ванредне ситуације.

– Сви заједно смо били тим у тој борби и на то сам веома поносан. Имамо различите ставове и размишљања како желимо да помогнемо Београду и Београђанима, али ту смо показали да смо тим и да свако у свом сегменту даје свој допринос. Поносан сам на то како смо се борили са короном – навео је Радојичић и додао да су на данашњем дневном реду седнице и друге важне тачке попут песме града, комуналних делатности, одлука о уређењу пловних објеката.

Градоначелник је на крају излагања одборницима пожелео успешан рад.