четвртак, 10. јун 2021.

У Старом двору одржан свечани пријем поводом градске славе Спасовданa

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић данас је у Старом двору био домаћин свечаног пријема поводом градске славе Вазнесења Господњег – Спасовдана. Пријему поводом Спасовдана присуствовао је патријарх српски Порфирије, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и представници Владе Републике Србије, представници Српске православне цркве, представници дипломатских мисија у Београду, секретари, одборници и директори градских предузећа.

Градоначелник је овом приликом поздравио званице и изразо част што је домаћин славе Града Београда.

– Ова година и година иза нас су године великог искушења за Град Београд, нашу државу и цео свет. Стрпљиво смо чекали овај тренутак да се макар и у ограниченом броју поново заједно окупимо. Као домаћин градске славе и грађанин Београда срећан сам јер можемо да будемо заједно у Старом двору, али и на улицама Београда. Остаје бол за свим људима који су изгубили борбу са вирусом корона, али остаје и захвалност медицинским радницима и свима који су се борили са нама у овом тешком времену. Остаје и солидарност као једини начин борбе са природом када се она наљути на човечанство – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је слава у нашом народу не само део религијског него представља и важан део националног идентитета.

– Крсна слава сваке српске породице, па тако и крсна слава нашег града јесте дан када се присећамо породичног и националног идентитета. Том специфичношћу постојања крсне славе заузимамо значајно место у европском богаству различитости култура. Вазнесење Господње – Спасовдан сваке године нас подсећа да се и у најтежим тренуцима можемо уздићи изнад недаћа и проблема, а Београд се много пута кроз историју уздизао после тешких периода кроз које је пролазио. Наша слава, прошлост и многа страдања кроз историју су нас променила, ојачала и дала снагу да у данашње време останемо поносни, достојанствени и самокритични, као и то да те особине развијамо код наших будућих поколења – објаснио је Радојичић.

Он је истакао да је Град Београд отворени град који брине о свим грађанима негујући богато наслеђе наших предака.

– У развој нашег града уткана је одговорност коју имамо према прошлости, али и према поколењима која долазе. Очување животне средине и брига о екологији су залог за одрастање наших будућих генерација. На тај начин Београд жели да расте и да се развија – рекао је први човек престонице.

Он је подсетио да је обележавање градске славе данас почело из Вазнесењске цркве, која је саграђена 1863. године, и да се у тој цркви чува оригинални барјак управе Града Београда. 

– Овај славски барјак је први пут у спасовданској литији ношен 1938. године. Данас ће у 19 сати на Спасовдан 2021. године литију предводити наш патријарх српски Порфирије. Са тим истим славским барјаком и моштима Свете Петке и деспота Стефана Лазаревића Београђанима ће бити пренета порука која одавно постоји а то је да „ко крсно име слави оном и помаже”. Београд слави крсно име, Вазнесење господње и Спасовдан за све – закључио је градоначелник и честитао славу.

Патријарх српски Порфирије истакао је да се славећи сваки празник трудимо да поруку празника пренесемо и у живот.

– Порука празника Вазнесења јесте да је Бог са нама. Порука Спасовдана јесте да ни на који начин не би требало да правимо непремостиве границе између себе и других људи. Не би смели себе да ограничимо егоизмом, искључивошћу. Спасовдан нас позива да изађемо другима у сусрет. Град Београд није случајно изабрао овај празник за славу. Лепоту Београда је описивао деспот Стефан Лазаревић цитирајући Светог Константина Филозофа, па је назвао Београд лепшим до сваке царске престонице. Свако ко дође у Београд, не само да је добродошао, него постаје и становник срца и душе сваког Београђанина. Нека је срећна слава и нека вас Господ благослови и подари мир, љубав и радост јер то је оно што је потребно – рекао је патријарх српски Порфирије.

У 19 часова испред Вазнесењске цркве ће кренути литија коју ће предводити патријарх српски Порфирије.