петак, 11. јун 2021.

Обележена годишњица Мајског преврата

Пoмoћник грaдoнaчeлникa Бeoгрaдa Aндрeja Mлaдeнoвић и градски секретар за културу Иван Карл пoлoжили су данас цвеће на простору између зграде Председништва Србије и Старог двора, нa мeсту гдe су убиjeни крaљ Aлeксaндaр Обреновић и крaљицa Дрaгa, чимe je oбeлeжeнa гoдишњицa Majскoг прeврaтa.

Младеновић је истакао да је 11. јун датум када су одиграни многи догађаји који су утицали на развој и ток многих ствари у српској историји. 

– Сећајући се краља Александра Обреновића, сећамо се последњег владара из велике династије која је ослободила Србију, учинила је поново краљевином и ставила је на пиједестал и у породицу европских народа који су били утицајни у европским и светским односима. Дан када су убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга је датум који ми у граду Београду обележавамо сећајући се трагично преминулог краља и његове супруге, не заборављајући да све оно што се десило није светла тачка у нашој историји. Морамо је тако и посматрати. Мајски преврат је донео промену династије и државне политике – рекао је Младеновић.

Он је подсетио да су многи догађаји који су уследили после 1903. године утицали и на токове у светској историји.

– Краљ Александар Обреновић је био један млади краљ чије су детињство и младост обележени бурним односима његових родитеља. Рано је постао краљ, пуно је позитивних и добрих ствари урадио за српску државу и сећајући се њега и његове трагичне смрти морамо увек да напоменемо да су те добре ствари и сада присутне и важне за наш народ и нашу земљу – навео је Младеновић.

Он је истакао да су ови догађаји веома болни за све нас, али да би требало да их се сећамо како нам се не би поновили, јер смо, нажалост, и у новијој историји имали примере да су они који су водили нашу земљу трагично настрадали.

Градски секретар за културу Иван Карл истакао је да краљ Александар Обреновић и краљица Драга нису заслужили судбину која их је задесила 1903. године.

– Налазимо се на месту које на неки начин повезује две династије, ту су и два двора, од којих су један направили Обреновићи, други Карађорђевићи и на овакве дане важно је да се подсетимо оног што је било, али и да поручимо да таквих подела више не сме да буде. Свака подела се трагично завршава, а Србија треба да се развија на оним позитивним тековинама које су за њу учиниле и једна и друга славна династија – истакао је Иван Карл.