петак, 11. јун 2021.

Аутобус за вакцинацију на платоу испред Саобраћајног факултета

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовали су данас вакцинацији студената на мобилном пункту који се налази на платоу Саобраћајног факултета. Аутобус за вакцинацију на овој локацији биће постављен до 16 сати где ће „фајзер” или „синофарм” вакцину, осим студената, моћи да приме сви заинтересовани грађани.

Весић је рекао да се процес вакцинације у Београду наставља веома успешно, најбоље у Србији.

– Закључно са јучерашњим даном, у Београду је 51,9 одсто вакцинисаних грађана, што је нешто више од 722.000 људи, а 46,5 одсто је ревакцинисаних, што је готово 648.000 особа. Данас ћемо прећи број од 650.000 људи. У популацији између 65 и 74 година вакцинисали смо скоро 81 одсто популације, а у појединим општинама као што су Стари град, Врачар и Савски венац у популацији преко 65 година је вакцинисано више од 90 посто грађана. То значи да смо у тој популацији заштитили становништво, јер има и неких који су прележали корону – истакао је Весић.

Према његовим речима, сада је кључна вакцинација млађих људи.

– У популацији између 18 и 40 година у Београду је вакцинисано њих 22 одсто, што је добро, боље него у Србији, али је слабије него што је просек Београда. Зато се трудимо да организујемо овакве акције где год можемо и да мотивишемо младе људе да се вакцинишу. Захвалан сам Саобраћајном факултету што је прихватио да поставимо аутобус на њиховом платоу. Ово није позив за вакцинацију само студентима Саобраћајног факултета, јер су овде у близини и други факултети, студентски дом, већ и позив свим грађанима. Сви су добродошли и сви могу да се вакцинишу – нагласио је Весић.

Како је навео, до сада је у овом аутобусу вакцинисано више од 4.000 људи.

– Хрватска је недавно најавила да ће увести аутобусе за вакцинацију, а ми смо их имали још 7. маја. Добро је да други од нас уче. Позивам све грађане и грађанке Београда, посебно млађе од 40 година, да се вакцинишу јер је то једини пут да изађемо из кризе. 21. јуна треба да почнемо да живимо нормално, да организујемо концерте, прославе, свадбе и да се вратимо нормалном животу – нагласио је Весић.

Наташа Станисављевић је рекла да су екипе свакодневно на терену како би људима што више објаснили важност имунизације. Град Београд је, додала је, заједно са Уједињеним фестивалима данас обезбедио и стотину улазница за разне фестивале за студенте.

– Овде су данас доступне „фајзер” и „синофарм” вакцине, а аутобус ће бити постављен до 16 сати. Трудимо се на разне начине, путем ваучера и других погодности, да мотивишемо младе да се вакцинишу јер нам је крајњи циљ да Београд буде један од првих градова у Србији који ће достићи колективни имунитет – појаснила је секретарка Станисављевић.

Декан Саобраћајног факултета Небојша Бојовић казао је да је повратак у нормалу од есенцијалног значаја за наставак школе.

– Хвала Граду Београду на могућности да што већи број студената буде вакцинисан, јер то значи да се враћамо нормалном животу. Предстоји нам и упис, те је значајно да што више студената буде вакцинисано – навео је Бојовић.

Председник Студентске конференције Универзитета Србије Маргарета Смиљанић изразила је задовољство што се овакве акције организују испред факултета. 

– Ово је добра могућност за студенте, с обзиром на то да су испитни рокови почели, тако да не морају да чекају у реду, већ се могу вакцинисати испред свог факултета. Нама је важно да то буде омогућено на месту где има више факултета а у овој улици су четири факултета, више школе и студентски дом, те је добра прилика да студенти, али и млади могу да се вакцинишу, како бисмо се у што скорије време вратили редовним активностима – навела је она.