петак, 11. јун 2021.

Фабрика вакцина у близини Земун поља

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда одредила је локацију за фабрику кинеских вакцина „Синофарм” у оквиру привредне зоне „Ауто-пут”, у близини Земун поља, саопштено је из Општине Земун.

После прибављања техничке документације, опремање локације у целини 1-Блок 11а у оквиру Плана детаљне регулације за подручје привредне зоне „Ауто-пут” у Новом Београду, Земуну и Сурчину биће поверено Институту за путеве а.д. Београд као најповољнијем понуђачу, чији ће посао бити плаћен 61,78 милиона динара без ПДВ-а.

У одлуци Владе Србије о изградњи ове стратешки важне фабрике истиче се да је инвестиција приоритет у борби против ковида 19.

Комунално опремање парцеле 946/5 у КО Земун поље подразумева решење имовинско-правних питања, израду техничке документације, која је орочена на 25. октобар, и изградњу приступних саобраћајница по хитном поступку. 

Фабрика у којој ће се прво паковати „синофарм” вакцина, а касније и производити, биће заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених арапских емирата. Предвиђен је и погон за производњу PCR тестова. Планирана месечна производња је два милиона доза вакцине месечно. За фабрику која ће се градити по систему „кључ у руке” српска страна ће обезбедити земљиште и инфраструктуру.

Ова комплетно „грин филд” инвестиција обезбедиће довољне количине кинеске „синофарм” вакцине за Србију и регион.