среда, 16. јун 2021.

Градоначелник Радојичић: Принципијелна подршка пријатеља из Марока

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић сусрео се данас у згради Старог двора с амбасадором Краљевине Мароко Мохамедом Амином Белхажом.

Амбасадор Белхаж и градоначелник Радојичић су у срдачном разговору дотакли бројне актуелне теме. Такође је било речи и о томе како се пандемија вируса корона одразила на привреду Марока, а превасходно на туризам. У разговору двојице званичника преовладао је оптимизам, с обзиром на то да је епидемиолошка ситуација сада знатно боља. 

– Сваки сусрет с амбасадором Белхажом представља ми изузетно задовољство, разговори с њим су увек садржајни и веома конкретни због тога што је Амбасада Краљевине Мароко ангажована на бројним пољима, континуирано промовишући и јачајући односе између наше две земље – казао је градоначелник Радојичић. 

Србија и Мароко имају веома добре узајамне односе. Краљевина Мароко води доследну и принципијелну политику, пружајући Србији подршку у њеној борби за очување територијалног интегритета и суверенитета. Мароко није признао једнострано проглашену независност Косова и оспорио је захтеве тзв. Косова за пријем у Унеско и Интерпол.

– Следећа година ће бити изузетно важна када су у питању односи наше две земље зато што 2022. године обележавамо 65 година од успостављања дипломатских односа. Ова годишњица ће у обе земље бити прослављена како и доликује једном овако значајном јубилеју. Унапред се радујемо бројним пригодним догађајима који ће у част овог јубилеја бити организовани и у Београду и у Рабату, главном граду Марока – навео је амбасадор Белхаж. 

Сарадња између Београда и Рабата се реализује на много нивоа, па је тако 2017. године потписан Споразум о партнерству и сарадњи Рабата и Београда. Такође, Мароко је 2018. године био почасни гост Сајма књига у Београду.

– Свака иницијатива која доприсноси још бољим односима између главног града Србије и главног града Марока ће од мене увек добити свесрдну подршку. Мароко и мароканска култура буде све веће интересовање међу нашим грађанима и све је већи број туриста из Србије који радо одлазе у ову прелепу земљу – закључио је први човек престонице.