среда, 23. јун 2021.

Суграђани поново онемогућили сузбијање комараца

Екипа Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” Београд поново је синоћ око 22 часа спречена да обави акцију сузбијања одраслих форми комараца у улицама Николе Пашића и Јагодинској на територији општине Гроцка, саопштено је из овог предузећа.

Неповерљиви суграђанин је зауставио возило ЈКП „Градска чистоћа”, инсистирао да види налог, али и ко, зашто и шта „прска”, те на врло непријатан начин изразио сумњу да се сузбијањем комараца заправо спроводи терористички напад.

Суграђанин који је зауставио екипу рекао је да он жели да има комарце и да му они не сметају, али да екипу „Градске чистоће” више не жели да види не само у његовој улици већ у читавом крају, а супротном, како је претио запосленима, „из улице неће изаћи живи”.

– Наше екипе свакодневно доживљавају вербалне нападе, а веома често и физичке насртаје на возила, па и запослене. Појединци на разне начине спречавају екипе у обављању посла, због чега се на неким локацијама у Београду, иако планирано, сузбијање комараца уопште и не спроведе. Уколико се наставе напади на екипе „Чистоће”, нећемо моћи да спречимо да се комарци развију у прекомерној мери, што ће свакако угрозити свакодневно функционисање Београђана, истакао је директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић.

Он је подсетио да се у јулу очекује појава комараца и из рода кулекс пипиенс, који могу бити преносиоци вируса Западног Нила.

– Иако их не можемо у потпуности спречити, желимо да минимализујемо и зато се трудимо да акције спроводимо свакодневно. Сваки појединац који спречи наше екипе да раде, потенцијално угрожава здравље свих суграђана. Заиста су невероватна уверења појединих суграђана који нападају наше екипе, попут оних да вршимо терористички напад, распршујемо вирус корона или трујемо суграђане препаратом који је иначе одобрен од стране Министарства заштите животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Користи се средство на бази пиритроида, којим се деценијама уназад третирају комарци како бисмо њихов број држали на прихватљивом нивоу. Наши запослени су свакодневно у контакту са средствима за сузбијање комараца и то иде у прилог томе колико су препарати безбедни по људе – рекао је Попадић.

Он је додао да екипе предузећа третманом комараца олакшавају Београђанима суживот са овим двокрилцима и да ће екипе поред акција сузбијања комараца са земље од данас почети са спровођењем акција и са река.

– Од вечерас ћемо помоћу чамаца обављати биоцидни третман и уз приобаља, директно у жаришта комараца. Тренутно су најактивнији комарци из рода едес који су, иако не преносе заразне болести опасне по људе и животиње, активни током целог дана и доста агресивнији у односу на друге врсте, а на месту њиховог убода може се појавити локално интензивнија реакција на кожи. Такође, ова врста комараца полаже јаја на влажно тло уз обалу река и у шумским депресијама, а у периоду повећања водостаја или температуре и влажности ваздуха долази до њиховог излегања. То ћемо најефикасније спречити управо спровођењем третмана са река из чамаца, јер тако стижемо до тешко доступних локација за земље – објаснио је Попадић.

Вечерашња акција са река почиње у 19 часова и обухватиће локације: Умку, Остружницу, Гроцку и Грочанску аду. Димни генератори се постављају на чамце, чиме се олакшава приступ главним жариштима и стаништима комараца, а велике количине магле које остају у ваздуху изнад површине воде и обалског растиња у продуженом контексту са комарцима омогућавају њихово ефикасније сузбијање.

Поред акција са воде спроводиће се и третман комараца са земље од 20 до 24 часа и обухватиће локације: САЈ – база и 13. мај, Мали Мокри Луг 3, Кумодраж село, Кошутњак, Топчидерско гробље, Хајд парк, Топчидерски парк, Липовичку шуму, Орловачу, Ранжирну станицу, гробље Бежанијска коса, Зеленгорску, Прегревицу, СЦ „Сурчин”, Соко салаш, Руцку, Велику Моштаницу, Врачар, Коњарник, Лекино брдо, Шумице, Медаковић, Браће Срнић, Индире Ганди, Сињску, од Табановачке до Витановачке, од Витановачке до кружног пута Вождовац, Бањицу 1 и 2, као и насеља Степа Степановић, Браће Јерковић, Цветанова ћуприја и Војводе Влаховић.

Из овог предузећа апелују на пчеларе да током термина сузбијања комараца затворе пчеле у кошнице, а суграђани се моле да екипи „Чистоће” омогуће несметан рад екипа.

Суграђани сваког радног дана од 7 до 15 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатни број телефона 0800-000807 или путем електронске поште: ekologija@gradskacistoca.rs.