понедељак, 5. јул 2021.

Током анализе у Београду детектован вирус Западног Нила код комараца

Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” током анализе комараца са територије града Београда детектовала је вирус Западног Нила, саопштено је из овог предузећа.

– Молимо суграђане да се понашају одговорно, да обавезно користе репеленте и мрежице против комарца те да избегавају боравак напољу за време највеће активности ових инсеката, што је од 19 до 24 часа, када и наше екипе спроводе акције сузбијања комараца. Појављивање вируса Западног Нила је било очекивано, зато смо и ушли у процес ангажовања авијације. Нажалост, наше сумње су се обистиниле и зато апелујем на суграђане да буду опрезни и не занемарују симптоме, те да се обавезно јаве лекару услед појаве високе температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу грудног коша – рекао је директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић.

Он је овом приликом апеловао на суграђане да не ометају акције предузећа и дозволе екипама интензивно сузбијање комараца, јер је то у овом тренутку најважније.

– Надам се да суграђани разумеју да свако ометање акција сузбијања комараца доводи у опасност здравље свих Београђана – упозорио је Попадић.  

Сектор екологије и унапређења животне средине „Градске чистоће” наставиће свакодневно да врши мониторинг на 24 локације у Београду, док ће лабораторија наставити са анализама изолованих узорака.

Житељи Београда сваког радног дана од 7 до 15 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатни број телефона 0800-000-807 или путем електронске поште на адресу: ekologija@gradskacistoca.rs.