понедељак, 19. јул 2021.

Весић: Тражићемо измене закона како би инвеститори морали да имају полису осигурања

Сви они који су одговорни за урушавање зграде у Видовданској улици кривично ће одговарати а како би се такви случајеви предупредили, Град ће у току сутрашњег дана поднети захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за хитну измену Закона о планирању и изградњи, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Хепи истакао да је истрага у току те да ће тужилаштво утврдити ко је тачно крив за урушавање зграде у Видовданској улици, да ли се поступало по пројекту, ко је одобрио такав пројекат, те донети одлуку против кога ће бити поднета кривична пријава. 

Весић је навео да се тренутно насипа земља како би се стабилизовалa зграда, а када то буде завршено, МУП ће проценити да ли је безбедно ући у зграду. Град Београд је организовао да породице добију помоћ од Центра за социјални рад, рекао је заменик градоначелника. 

– Оно што могу да обећам јесте да ће сви они добити кров над главом. Нећу допустити да се деси ситуација као у Дубљанској улици 2008. године, када се урушила зграда, а људи ни дан-данас нису добили станове нити им је решено стамбено питање. Ја то нећу допустити, људи ће добити кров над главом. Једна од идеја је да Град уради зграду и да то наплати од инвеститора, да ставимо забележбу на њихов суседни плац и да им одузмемо тај плац у судском поступку, а да у међувремену људе сместимо, па ће Град са њима да се суди – истакао је Весић.

Како је рекао, суштина је у томе да се такви случајеви предупреде и зато ће Град у току сутрашњег дана поднети захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за хитну измену Закона о планирању и изградњи. 

–  У том захтеву ћемо тражити три ствари, једна је да убудуће сваки инвеститор пре добијања грађевинске дозволе односно пре пријаве радова мора да има полису осигурања од штете трећих лица. То значи да осигуравајуће друштво изврши процену ризика и тек када инвеститор покаже да има ту полису моћи ће да добије грађевинску дозволу. Друга ствар тиче се надзора, тражићемо да се уведе за сваког ко ради надзор, без обзира на то да ли је физичко или правно лице, да има полису осигурања од професионалне одговорности. Осим тога, тражићемо да се пре добијања употребне дозволе дају докази о кретању грађевинског отпада. Овим се документује да сте тај отпад предали надлежном оператеру, а не да сте га просули негде по граду – рекао је Весић.

Он је најавио да ће у току данашњег дана Градска општина Врачар поднети захтев Инжењерској комори да се одузму лиценце свима који су учествовали у изградњи објекта током које је дошло до урушавања зграде у Видовданској. 

– Ми живимо од изградње, овај град мора да се развија, али нећу допустити да се било ко игра са животима обичних људи. Зато сам се и први појавио на лицу места иако Град није издао ову дозволу, јер не бежим од проблема и желим да помогнем људима који су остали без ичега – истакао је Весић.