четвртак, 22. јул 2021.

Станари зграде у Видовданској: Весић испунио обећање

Након више састанака са станарима из Видовданске улице, прихваћен је предлог заменика градоначелника да Град сагради нову зграду и да они добију исти број квадрата у новом објекту, а Град ће тужити инвеститора и наплатити штету. На тај начин избегнуто је да грађани то чине, јер би процедура у том случају била много дужа.

Следећи корак, прецизирао је заменик градоначелника Горан Весић у емисији „Усијање” на ТВ Курир, јесте да сваки од станара потпише уговор са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда, након чега ће по убрзаном поступку бити изабран извођач за пројектовање, а потом и сам извођач радова.

Председник Скупштине станара зграде у Видовданској Новица Станимировић је у име станара захвалио Горану Весићу што је испоштовао све што је и обећао када је дошао на лице места.

– Он је „муњевито” реаговао, а ми смо схватили да је ово за нас најбоље решење и сагласили смо се са понудом Града Београда. Ако је обећано да ћемо добити станове, не видим разлог да не верујемо да ће за годину дана бити изграђена зграда и да ћемо се уселити у наше станове – рекао је Станимировић.

Док зграда не буде завршена и док се станари не уселе у своје нове станове, Град ће породицама, од којих су четири тренутно смештене у хотелу „Славија”, дати станове на коришћење, што их ништа неће коштати, навео је Весић.

– Сличан случај је био у Дубљанској 2008. године, али је ово први пут да Град стане уз људе, што се тада није десило. Град ће ставити забрану на коришћење суседног плаца, тако да ће обезбедити наплату и неће бити на губитку – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да у Београду тренутно има више од 2.800 активних градилишта, што је немогуће константно контролисати, али да инспектори увек реагују по пријави. Сви који су одговорни за урушавање у Видовданској дали су изјаве и инспекторима и у тужилаштву, а колико је познато, очигледно је извођач одступио од пројекта.

– Нелегална градња је један од највећих проблема ове државе. Када градите нелегално, ваш пројекат нико не контролише, што није случај када легално подносите захтев за грађевинску дозволу. Друго, не радите ништа на појачању инфраструктуре. Све се то ради да се не би плаћале дажбине држави. Бесправна градња је оцењена као највећа „праоница новца”, јер нико не зна одакле је тај новац – навео је Весић.

Он је подсетио да је 2018. године измењен Закон о озакоњењу и забрањено је прикључење на струју и воду објеката који нису грађени легално, са циљем да се заустави бесправна градња. Раније су инвеститори, како је објаснио, са потврдом да су поднели захтев за легализацију, иако нису имали никакав основ за то, могли да добију тај прикључак.

– Већина компанија у Београду ради у складу са прописима, а постоје нажалост и овакви случајеви. Покушавамо то да решимо, али за то нам је потребна измена казнене политике. Када је реч о легализацији, потребно је увести електронско праћење свих предмета како би се знало докле се стигло и шта недостаје људима који су поднели захтеве – нагласио је заменик градоначелника.