четвртак, 22. јул 2021.

Историјско пријатељство српског и румунског народа

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић примио је данас у Старом двору делегацију румунског града Хунедоаре, коју предводи градоначелник Дан Бобоутану. Поред градоначелника Хунедоаре, у делегацији су и директор Музеја замка „Корвин” Сорин Тинцу и ученици Националног колеџа „Јанцу де Хунедоара” (Сибињанин Јанко). У разговору са румунском делегацијом учествовали су и градски секретар за културу Иван Карл и секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак. 

Младеновић је након састанка истакао да је овај румунски град важан за нас јер постоји историјска веза. 

– У овом граду налази се замак породице Корвин, односно Сибињанина Јанка, који је важан историјски лик за оба народа, али и за све народе на овом простору. У 15. веку бранио је читаве ове територије од Отоманске империје и турског освајача. Водио је много битака и углавном је побеђивао. Сећамо га се као историјске личности која је заједно са српским владарима тог времена, деспотом Ђурђем Бранковићем, бранила Београд. Остао је упамћен као један од хероја средњег века – прецизирао је Младеновић. 

Хунедоарa је мањи град у Румунији, појаснио је Младеновић, величине једне наше општине. 

– Предложили смо да се у наредном периоду оствари тај контакт, односно да неку од београдских општина повежемо са овим градом и да се везе оснаже. Београд је већ побратимљен са Букурештом, тако да је и ово начин да се пријатељство потврди. Српски и румунски народ није ратовао, није имао сукобе, тако да су одувек односи између ова два народа били подржавајући и кад год је било неопходно међусобно смо се помагали. Гајимо врло присне и пријатељске односе са румунским народом – рекао је Младеновић. 

Градоначелник града Хунедоаре Дан Бобоутану рекао је да се ове године навршава 565 година од велике борбе у Београду, када се Сибињанин Јанко нашао на челу војске која је победила владара Константинопоља султана Мухамеда Другог.

– Полазећи од тих догађаја, ми смо иницирали пројекат који се зове „Путевима Јанцу де Хунедоара” у пратњи Сорина Тинцуа, директора замка „Корвин”, и три студента са њиховом професором из колеџа „Јанцу де Хунедоара”. Имали смо част да нас прими амбасадор Румуније у Београду, као и помоћник градоначелника Андреја Младеновић. Изузетна нам је част што ће ова наша мала делегација положити венац на споменик овом великом антиотоманском борцу – навео је Бобоутану.

Он је оценио да би се развојем културне сарадње повећао број румунских туриста у Србији и Београду, као и српских туриста у Румунији.

– Румунија је одувек имала два пријатеља, Црно море и српску државу. Зато вас чекамо да нас посетите – рекао је Бобоутану.