четвртак, 22. јул 2021.

Положени венци у помен на Сибињанин Јанка

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић и градоначелник румунског града Хунедоаре Дан Бобоутану положили су данас венце на спомен-плочу код Сахат куле на Београдској тврђави и на споменик Сибињанин Јанку у Земуну.

Младеновић је истакао да спомен-обележје на Београдској тврђави подсећа на велику битку и победу коју су извели тадашњи браниоци Београда предвођени Сибињанин Јанком.

– Та војска је била мултинационална, састављена од Срба, Мађара, Румуна и других хришћанских народа који су се успротивили Отоманској империји и ово је био последњи бедем одбране Европе од надируће војске која је неколико година раније освојила и Цариград. Зато је важно сетити се ове историјске личности и значаја који је Сибињанин Јанко у 15. веку имао и за српски народ, али и друге народе на овим просторима. Он је био велики пријатељ, сарадник и заштитник последњег српског деспота, Ђурђа Бранковића, и сећање на њега у српском народу увек ће имати позитивни карактер – рекао је Младеновић.

Градоначелник Хунедоаре Дан Бобоутану изразио је задовољство што су представници града у коме је рођен Јанош Хуњади имали прилику да положе венце на споменике који одају признање свом хероју.

– На Београдској тврђави одиграла се највећа битка из касносредњовековног периода у коме су борци за хришћанство зауставили продор отоманске војске за следећих 70 година. Поносни смо што су те трупе имале за вођу Румуна из Трансилваније, а посебно смо захвални Амбасади Румуније и Граду Београду што су нам омогућили да достојно обележимо 565 година од велике битке за Београд. Надамо се да ће се наставити пријатељство свих народа који су се заједнички борили на овом месту и позивамо грађане Србије да нас посете и да им узвратимо добродошлицу – истакао је Бобоутану.