петак, 23. јул 2021.

Весић: Београд до 2023. добија 15 нових вртића

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на изградњи комбиноване дечје установе на Бежанијској коси, где се гради објекат од скоро две хиљаде квадратних метара. Весић је овом приликом истакао да је у последњих годину и по дана изграђено или се гради осам вртића.

– Завршен је објекат у Сурчину, као и у Патријарха Павла, завршава се у Крунској и скоро су окончани радови на вртићу у Новоградској улици. Вртић у Милоја Закића на Чукарици биће отворен већ у септембру, такође и у Белом пољу у Обреновцу. Преостала два биће у Новом Београду и то овај овде и у Блоку 62, који ћемо почети у наредном периоду – казао је Весић.

Он је прецизирао да ће у вртићу на Бежанијској коси бити места за скоро две стотине деце, те да ће бити завршен до марта следеће године.

– Град је изабрао извођача за још седам вртића, и то у Браће Јерковић, Миријеву, Миљаковцу 3, Борчи, Младеновцу, селу Степојевац и Сремчици. Када све буде завршено, до пролећа 2023. године у Београду ће бити изграђено 15 нових вртића, што се никада није десило у граду – навео је Весић.

На тај начин Београд више неће имати листе чекања, а тамо где има више деце мораће да се повећају капацитети, како је, примера ради, у Земуну, због чега ће се градити вртић у Алтини, додао је он.

Весић је на крају нагласио да у главном граду безмало 74 одсто деце иде у вртиће, док је овај проценат 2017. износио 45 одсто.

– То је европски просек и нема много градова у Европи где 74 одсто деце похађа организовану предшколску наставу. Такође, на листи чекања је 2016. било око десет хиљада деце, прошле године их је било мање од две хиљаде, а ове засигурно мање од хиљаду. Захваљујући новим вртићима више неће ни бити листе чекања и то је наша политика: да деца имају места у вртићима и школама и да ово буде град окренут деци – закључио је Весић.

Заједно са њим радове су обишли и представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и извођача радова.