петак, 30. јул 2021.

Побољшање пронаталних мера пример бриге о породиљама и породицама

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић похвалила је иницијативу председника државе да се увећају давања за породиље, наводећи да је то прави пример борбе за народ, опстанак нације и побољшање пронаталних мера. Она је навела пример колико издвајања за новорођену децу износе данас у поређењу са 2012. и 2013. годином.

– Тада је породица која би добила треће дете од Града и Републике добијала износ од 305 хиљада динара на 24 месечне рате. Што се тиче Града Београда, услов је био да запосленој жени цензус примања буде десет хиљада динара и тада би добијала двадесет хиљада динара. Такорећи, већина жена у том тренутку није ни испуњавала тај услов. Такође, кашњења су била и по годину дана, тако да су давања била и мала и нередовна. Ове године жена која добије треће дете у Београду од Града и Ррепублике укупно добија 1,6 милиона динара на 120 месечних рата. То је петоструко већи износ – казала је Наташа Станисављевић гостујући на ТВ Пинк.

Ако хоћемо да имамо добру социјалну политику и бригу о породиљама, морамо да имамо паре из буџета за давања, оценила је она. 

O тoмe нajбoљe гoвoри пoдaтaк дa je у првој половини 2021. године право на новчана давања остварило 9.177 породиља и исплаћено је 244.410.000 динара из буџета Града Београда. У првој половини 2020. године право на новчана давања остварило je 8.266 породиља и исплаћено је 216.075.000 динара из буџета Града Београда, што значи да је ове године скоро 1.000 жена више добило помоћ.

Наташа Станисављевић је подсетила да је председник Вучић говорио о новим повећањима, што је, како је оценила, фантастична иницијатива. 

Указала је и на велики значај поједностављења бирократских процедура, подсећајући да је 2017. године на иницијативу премијерке Град први покренуо сервис е-бебе.

– Жене када се породе више не морају да обилазе шалтере како би поднеле захтеве за било које право, већ то могу електронским путем да ураде у породилишту – истакла је Наташа Станисављевић.

Свака нова мера значи даљу подршку политици наталитета, нагласила је секретарка за социјалну заштиту. 

Наташа Станисављевић се осврнула и на случај остављања детета у градском аутобусу, које је сада адекватно збринуто, и још једном истакла савесност возача ГСП-а који је брзо реаговао.

– Ово је уједно и апел свим грађанима да уколико виде дете без родитељске пратње на улици, без надзора и за које процене да му је потребна помоћ, одмах треба да позову полицију. Битно је да неизоставно прво позову полицију, јер све институције система међусобно координирају и размењују информације. Управо у овој ситуацији видимо како су у најкраћем могућем року, буквално одмах реаговале све институције система. Полиција је обавестила Центар за социјални рад и одмах су покренуте стандардне процедуре које се примењују у оваквим случајевима. Нама је заштита и безбедност деце на првом месту – прецизирала је Станисављевићева и додала да је зато најважнија пријава, како би се одмах адекватно реаговало.

Она је истакла да радници Центра за социјални рад по пријави неодложно излазе на терен.

– Ми у свих 17 одељења Центра за социјални рад имамо посебне тимове са стручним радницима који су у свакодневном контакту са полицијом и здравственом службом. Покреће се поступак хитног збрињавања детета које се ставља под привремено старатељство. Важно је и да Центар за социјални рад одмах започне утврђивање околности које су довеле до тога да се дете остави без надзора. Такође, треба установити да ли ту има елемената занемаривања или злостављања и проценити да ли дете може да остане у примарној породици и да ли је потребан надзор – навела је Наташа Станисављевић, додајући да се пружа адекватна подршка самој породици.