понедељак, 2. август 2021.

Весић: Вртић у обреновaчком насељу Бело поље биће завршен у септембру и примиће 200 малишана

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је завршне радове на изградњи вртића у обреновачком насељу Бело поље у којем ће, када у септембру буде готов, бити места за око 200 малишана. Догађају је присуствовао председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Весић је том приликом истакао да се никада у историји Београда није догодило да за четири године буде изграђено 25 вртића и навео да то никада није био случај откада датирају почеци организованог боравка деце у вртићима, а то су тридесете године прошлог века. 

– Управо из програма тих 25 вртића тренутно градимо, завршавамо, пројектујемо, почињемо да градимо или смо расписали тендере за 15 вртића. Од тога се у групи од првих осам вртића скоро сви завршавају. Вртић у обреновачком насељу Бело поље биће готов у септембру и примиће око 200 малишана. Изградња вртића у Милоја Закића на Чукарици се такође приводи крају, у Новоградској у Земуну је завршен, такође у Улици патријарха Павла и у Сурчину, док ће вртић у Крунској улици моћи да прими децу у септембру. Поред тога, пре десетак дана почела је изградња вртића на Бежанијској коси, док ће вртић у Блоку 62 почети да се гради у наредних месец-два дана. То значи да у Београду имамо осам вртића који су или завршени или ће моћи да приме децу у наредних шест месеци – рекао је Весић.

Осим тога, Град је расписао тендере за изградњу још седам вртића у Миријеву, Миљаковцу 3, Браће Јерковић, Борчи, Сремчици, Младеновцу и Степојевцу.  

– Дакле, 15 вртића се у овом тренутку гради, завршава или пројектује. То је разлог што Београд у овом тренутку има 74 одсто деце предшколског узраста која похађају вртиће. За разлику од периода између 2015. и 2016. године, када смо имали скоро 16.000 деце на листи чекања, сада, након усвојених жалби родитеља, имаћемо око 1.800 малишана на листи чекања – истакао је заменик градоначелника.

Како је рекао, након изградње поменутих осам вртића, листе чекања неће бити. Са завршетком вртића у Белом пољу и Баричу, који општина ради сама, у Обреновцу такође неће бити листе чекања.  

– То је велика цивилизацијска ствар и нешто на шта сам изузетно поносан. Влада Србије је свим локалним самоуправама дала задатак да до 2025. године имају више од 70 одсто деце уписане у вртиће и то показује колико бринемо о младим људима. Није далеко тренутак када ће последње две или три године предшколског програма образовања постати део обавезног, с обзиром да деца данас постају функционално писмена са три до четири године те да деца која не похађају вртиће теже постижу резултате у школи од вршњака који су ишли у вртић – рекао је Весић. 

Он је додао да Општина Обреновац уређује вртић у Баричу, који има 700 квадратних метара и тренутно је неуслован.  

– Требало би да ових 25 вртића трајно реше проблем листе чекања. Морам да нагласим да није исто решити проблем који деца имају са школом и са вртићем. Дете може да путује у школу, нарочито средњу, 15 до 20 километара, да мења превоз и то је донекле нормално, али вртићи морају постојати тамо где деца живе јер није нормално да у том узрасту прелазе пет, 10 или 15 километара до вртића. Једноставно, природно је да вртић буде у близини места где дете живи. Зато и градимо вртиће упркос чињеници да ћемо већ са ових осам практично елиминисати листу чекања. Жеља нам је да вртићи не буду преоптерећени, већ комфорни и да групе буду мање, те да васпитачима остане што више времена за свако дете понаособ – рекао је Весић. 

Помоћник председника општине Обреновац Драган Блажић рекао је да нови вртић у Белом пољу захвата површину већу од 1.450 квадратних метара. Осим тога, истакао је да је Општина обезбедила превоз за сву децу из Барича до вртића у Белом пољу док се радови на изградњи вртића у Баричу не заврше. 

Директор Предшколске установе „Перка Вићентијевић” из Обреновца Милош Десанчић је казао да се ускоро планира и доградња новог дела вртића у насељу Дудови. 

– Изградњом нових вртића и проширењем постојећих растеретићемо вртиће у центру Обреновца и елиминисати листу чекања – рекао је Десанчић.