уторак, 3. август 2021.

Весић: Центар Лазаревца добија трг и подземну гаражу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас радове на изградњи трга и подземне гараже испред зграде Општине Лазаревац. Догађају су присуствовали и председник општине Лазаревац Бојан Стевић и помоћник градоначелника Александар Марковић.

Весић је овом приликом подсетио да је недавно завршена реконструкција Хиландарске и Улице Доситеја Обрадовића, као и да су у току радови на платоу Воке Савић.

– Центар Лазаревца ће се захваљујући овим радовима изградити попут центара других београдских општина. Наша политика је да се сваки део града подједнако развија и да људи имају исти комфор живота. Лазаревац никада у новијој историји није имао већу подршку Скупштине Града Београда него што има у последњих осам година – рекао је Весић.

Према његовим речима, у овом тренутку се ради Железничка улица, завршавају се радови у Улици Јанка Стајчића. Недавно је, додао је Весић, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала тендер за водоводну мрежу у насељима Араповац и Миросаљци за скоро 4.000 домаћинстава, те истакао да је вредност инвестиције око пет милиона евра.

– Они ће се снабдевати водом из новог резервоара који се ради у барајевском насељу Бељина. Полако решавамо најважније проблеме грађана у приградским општинама – казао је Весић.

Он је подсетио да БГ воз саобраћа и до Лазаревца, те да грађани од центра Београда до ове општине могу стићи за 63 минута. У оквиру пројекта изградње београдског метроа предвиђено је и проширење БГ воза, што ће омогућити да воз за Лазаревац у шпицу иде на сваких петнаестак минута, а ван шпица на 45 минута.

Говорећи о водоснабдевању Лазаревца, Весић је напоменуо да тај проблем постоји одавно и да се нико системски није бавио његовим решавањем.

– У току је пројектовање водовода за пет лазаревачких села Брајковац, Чибутковицу, Барзиловицу, Дудовицу и Жупањац. Чим будемо на пролеће завршили пројектовање, расписаћемо тендер. Они ће се водом снабдевати преко Непричаве, односно из резервоара ван територије Београда. Донели смо одлуку, Општина ће то финансирати из својих средстава, да се у наредних десет дана распише тендер за бушење још три бунара који треба да обезбеде између 28 и 30 литара воде у секунди. За месец и по до два, требало би да на тај начин буде решен проблем водоснабдевања у центру Лазаревца – казао је Весић.

Направићемо план да се копају нови бунари следеће године, јер је у наредних до седам година решење за Лазаревац копање сопствених бунара док се не направи фабрика воде „Макиш 3” и не повежу Лазаревац и Барајево са том фабриком, додао је Весић.

– Проблем са водоснабдевањем не постоји од јуче. Да се неко пре нас бавио овим проблемом, данас га не бисмо имали. Није било забрањено копати бунаре и радити водовод и раније, али се то није радило – навео је Весић.

Према његовим речима, Општина ради канализацију у Великим Црљенима, као и велики пројекат канализације – главни фекални колектор у оквиру кинеског аранжмана.

– На тај начин системски решавамо проблем канализације у Лазаревцу – додао је Весић.

Весић је навео да је у оквиру програма Дирекције за грађевинско земљиште, који подразумева изградњу 25 вртића у Београду, расписан тендер и добијен извођач за вртић у Степојевцу. У оквиру програма изградње пет нових базена, који ће почети следеће године, један ће бити и у Лазаревцу.

Весић се осврнуо на критике оних који тврде да грађанима Лазаревца не треба трг, већ вода, подсетивши да је политика садашње градске власти да овој општини треба и трг и вода.

Стевић је рекао да је од 2014. до данас у општини Лазаревац урађено много захваљујући подршци Града и Републике. С тим у вези поменуо је и изградњу водоводне и канализационе мреже, затим реконструкцију путне инфраструктуре и додао да ће се радови наставити и у будућности.

– У четвртак нас очекује потписивање споразума између Владе Србије и НР Кине који подразумева и решавање проблема канализационе мреже у Лазаревцу. Претходних осам месеци урадили смо квалитетне пројекте као што су примарна и секундарна мрежа у месној заједници Велики Црљени, главни фекални колектор за целокупно градско језгро и месне заједнице које се наслањају на градско језгро у дужини од 9,5 километара. Тренутно радимо пројектовање две фабрике отпадних вода за МЗ Велики Црљени и централно језгро општине Лазаревац. За МЗ Велики Црљени капацитет ће бити 20.000 корисника, а за централно градско језгро капацитет за прераду отпадних вода биће 40.000 корисника. На овај начин стварамо боље и квалитетније услове за живот свих грађана и показујемо одговорност – навео је Стевић и додао да је од 2008. до 2014. Лазаревац добио само једну школу док је данас ситуација знатно другачија и улагања су много већа.