среда, 4. август 2021.

Весић: Деца из социјално угрожених категорија једном недељно на неком од градских базена

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је отворене базене СРЦ „Ташмајдан” који су данас посетила деца из Прихватилишта за децу Београда, Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској и Сигурне куће. Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. 

Весић је истакао да Град Београд води рачуна о свакој суграђанки и суграђанину и напоменуо да је посебно радостан јер је деци, уз велику помоћ директора СРЦ „Ташмајдан” Милана Нововића, као и Секретаријата за социјалну заштиту са секретарком Наташом Станисављевић на челу, омогућено да једном недељно бесплатно користе неки од градских базена. 

– Наравно, читава ова активност спроводи се уз контролу људи који су задужени да воде рачуна о њиховој безбедности. На овај начин омогућавамо овој деци да живе нормалним животом као и сви њихови вршњаци, јер је лето време када деца често посећују базене и купалишта. Ова деца имају тешко детињство и нису крива што не живе нормалним животом са својим породицама. На нама је, као заједници, да их учинимо равноправним, да помогнемо да се осете сигурним и да знају да ово друштво води рачна о њима. Данашњи одлазак на базен је мали корак, али тако показујемо колико су нам они важни – рекао је Весић. 

Наташа Станисављевић је изразила захвалност заменику градоначелника и директору СРЦ „Ташмајдан” јер су, како је рекла, омогућили да деца из поменутих установа добију прилику да једном недељно посете неки од градских базена. 

– У овом тренутку, у ове три установе имамо 75 деце. Данас је са нама на базену 17 малишана, који су у пратњама васпитача, а Град је омогућио да имају послужење – оброк и сокове. Надамо се да ће уживати, јер је дан као створен за одлазак на базен – рекла је Наташа Станисављевић. 

Директор СРЦ „Ташмајдан” Милан Нововић је потврдио да ће од септембра свој деци из ових установа бити на располагању и школа пливања. 

– Годинама уназад смо увек излазили у сусрет деци, нарочито када су у питању социјално угрожене категорије. То ћемо свакако радити и убудуће, а пошто међу овом децом има непливача, од септембра ћемо пронаћи начин да организујемо обуку за оне који не знају да пливају – рекао је Нововић. 

Директорка Прихватилишта за децу Београда Данијела Стајковић је рекла да је данашњи дан важан за децу јер од почетка пандемије није било пуно оваквих прилика да се деца забаве. 

– За њих је најважније да могу да се друже и расхладе на базену, јер је овакво провођење времена за њих свакако најбоље – рекла је Данијела Стајковић. 

Љубиша Јовановић, помоћник директора Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, похвалио је настојање Града Београда да деци обезбеди овај вид разоноде и подсетио да су ово ретке прилике да деца буду напољу у контакту са другим људима.