среда, 4. август 2021.

Београд добија јединствени простор културе намењен особама са инвалидитетом

Градски секретар за инвестиције Лука Петровић најавио је реконструкцију дела објекта који се налази на углу Савске и Рисанске улице, у којем ће се по окончању радова реализовати програми културне инклузије особа са инвалидитетом. Објекат је грађен од 1936. до 1938. године на основу пројекта архитекте Димитрија М. Лека.  

– Пројектом ће се од постојећих пословних простора на другом, трећем спрату и на тавану, односно у поткровљу, формирати јединствен простор културе за потребе Удружења грађана „Радионица интеграције”, а у циљу спровођења програма културне инклузије особа са инвалидитетом. Предвиђени су радови у оквиру другог спрата, формирање галеријског гледалишта у нивоу трећег и формирање адекватног простора за пробе у нивоу поткровља. Улазима из Савске и Рисанске улице биће омогућен приступ објекту, с тим што ће овај први улаз бити намењен посетиоцима, док је други из Рисанске улице пројектован за запослене. Новопројектованим решењем, спајањем простора у делу објекта формира се нови пословни простор укупне нето површине од 857 квадратних метара – рекао је у изјави за Беоинфо Лука Петровић.  

Било да је реч о посетиоцима или запосленима, нови простор моћи ће да окупи око 240 особа. Веза између другог спрата са припадајућим простором трећег спрата (галерије) и простором за пробе омогућена је новопројектованим интерним степеништима. Примениће се трајни и технолошки савремени материјали по важећим прописима и стандардима за ову врсту објекта. 

– Инклузивни центар за особе са инвалидитетом биће јединствен културни центар где ће моћи да се организују представе, концерти, изложбе, предавања и панел дискусије, те ликовне, вајарске, графичке радионице, школа креативног писања и сусрети са писцима – навео је Петровић. 

Ово ће бити простор у којем ће особе са инвалидитетом широј публици моћи да покажу своје таленте и умећа, закључио је Лука Петровић.