четвртак, 12. август 2021.

Весић: Од данас 1.800 паркинг места са сензорима на Старом граду

Систем паркинг сензора почео је данас са радом на општини Стари град. Возачима који траже место за паркирање на територији ове општине од данас ће бити потребно мање времена да пронађу слободно место, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић, који је обишао локацију на углу улица Студентски трг и Браће Југовића где је постављена једна од табли са информацијама о броју слободних места у околини. 

Весић је истакао да је данас завршено постављање 1.800 паркинг сензора на територији општине Стари град и подсетио да је до сада у Београду постојало 3.700 паркинг места са уграђеним сензорима. 

– До сада су паркинг места са сензорима имале општине Врачар и Савски венац, а од данас и Стари град. Сада Београд има 5.500 паркинг места са сензорима, чија је основна намена да помогну грађанима да лакше пронађу слободно место за паркирање. Постављено је 85 табли на раскрсницама па ће возачи лако доћи до информације о слободним местима у одређеним улицама. Поред тога, преко апликације ЈКП „Паркинг сервис”, која је доступна бесплатно, корисници могу да изаберу паркинг место до којег ће га апликација наводити. На овај начин не показујемо само да Београд постаје „паметни град”, већ грађанима омогућујемо услуге које се не могу добити у многим европским градовима. Ипак, пре свега желимо да грађани проведу што мање времена у аутомобилу тражећи место за паркинг – рекао је Весић. 

Он је додао да је из Секретаријата за саобраћај стигла информација да се паркинг место у најужем центру града у просеку тражи око 30 минута. 

– Инсталацијом сензора то време ће значајно бити скраћено, а осим тога биће смањена потрошња горива и загађење. Иако ова инвестиција не спада у ред великих, на овај начин показујемо да водимо рачуна о комфору грађана и квалитету живота. Као што су важни паркови и уређени улази, тако је важно да обезбедимо грађанима и сензоре за паркинг и тако им скратимо време које проводе у аутомобилу тражећи место за паркирање. Оваквим пројектима показујемо да Београд постаје уређен европски град – поручио је Весић. 

Председник општине Стари град Радослав Марјановић захвалио је Граду Београду и заменику градоначелника на подржаној иницијативи која је стигла из ове општине. 

– Изузетно смо задовољни што је наша општина добила паркинг сензоре. У наредном периоду ћемо се потрудити да проширимо подручја која су покривена сензорима. Сваки возач може да се информише о слободним местима преко апликације „Паркинг сервиса”, а наравно и на постављеним таблама. Важно је да у будућности буду завршени и пројекти подземних гаража, које Град такође планира, јер је проблем са паркирањем најинтензивнији у централним деловима Београда – рекао је Марјановић и додатно захвалио Јавном комуналном предузећу „Паркинг сервис”, које је, како је рекао, завршило постављање сервиса без дана кашњења у односу на обећан термин.