понедељак, 6. септембар 2021.

Заштићено природно добро Авала и подручје Шупље стене педстављени на конференцији у Љубљани

Завршна конференција за међународни пројекат „Управљање и коришћење градских и приградских шума у градовима дунавског региона – Урбфордан” одржана је у Љубљани, а Секретаријат за заштиту животне средине представио је заштићено природно добро Авалу и подручје Шупље стене.

Како је саопштено из овог секретаријата, у пројекту је учестовало седам градова који припадају дунавском сливу, а за Град Београд, односно Секретаријат за заштиту животне средине ово је био први пројекат финансиран из средстава Европске уније. Циљ пројекта је да сваки од градова за своје изабрано подручје изради стратешки план управљања за период од 10 годинa, као и оперативни план управљања за период од једне године. 

Тако је Град Београд за изабрано подручје – заштићено природно добро Авалу израдио ова два документа којим се планира реализација активности и пројеката, али и за предео Шупље стене, која је одређена као стратешки важно подручје, као градска, урбана шума нашег града. Неке од планираних активности које ће се овим плановима реализовати су: проширење заштићеног подручја Авале на подручје Шупље стене, што захтева да се прво изради студија заштите чији је носилац Завод за заштиту природе Србије, те да се обнове постојећи извори воде на Авали, изради макета заборављеног града Жрнова, да се обнови Ботаничка башта на Шупљој стени, изради научноистраживачки центар на Шупљој стени.

На конференцији у Љубљани представници Београда презентовали су новитете на Авали, десет комплета сеника, клупе, 30 нових информативних табли, апликацију за сналажење на Авали, два електронска инфо-пулта. Такође, презентовано је да су према идеји ученице четвртог разреда основне школе, која је освојила прво место на такмичењу „Најбоља идеја за Авалу”, трасиране три нове стазе, стазе флоре, фауне и вода. Стазе су намењене најмањем узрасту, дуге су око један километар, а садрже едукативне игре за учење основних информација о Авали (имена животиња са Авале, врста дрвећа и основне податке о води у природи).

У Градској управи Града Љубљане отворена је и изложба радова са такмичења „Најбоља идеја за Авалу”, које је организовано у току трајања пројекта. Тако је и Београд имао три постера на изложби. У питању су три награђена рада из Београда.

Циљ завршне конференције био је да се представи све што је урађено за три године на пројекту у сваком од изабраних подручја.

Секретаријат за заштиту животне средине оцењен је од водећег партнера Града Љубљане као један од најуспешнијих у реализацији пројекта „Урбфордан”.