четвртак, 9. септембар 2021.

Непознати починиоци исекли здраво стабло брезе

Засад непознати починиоци исекли су данас потпуно здраво, одрасло стабло брезе на зеленој површини испред стамбеног објекта у Булевару Арсенија Чарнојевића 93, саопштено је из ЈКП „Зеленило – Београд”.

Запослени су током редовног обиласка терена приметили исечено стабло. Сеча је извршена уз помоћ тестере. ЈКП „Зеленило – Београд” поднеће против непознатог починиоца пријаву Секретаријату за инспекцијске послове Града Београда.

Бреза која је исечена била је висине осам метара, а пречника дебла 25 cm.

Да уништавање стабала у граду није усамљен случај показује и догађај од пре два дана, када је у стамбеном насељу Симе Игуманова на Врачару, у близини дечјег игралишта, непознати починилац запалио једно одрасло стабло мечје леске. Леска је старости 40 година и висине 12 метара. Ватра је брзо угашена уз помоћ интервенције ватрогасаца. Срећом, ово стабло није у великој мери оштећено, тако да ће после санирања оштећења од ватре и мера неге које ће стручњаци из ЈКП „Зеленило – Београд” применити на стаблу, наставити да живи и улепшава насеље.

ЈКП „Зеленило – Београд” најоштрије осуђује овакве поступке несавесних појединаца. Апелујемо на све суграђане да чувају зеленило, дрвеће и све оно што се налази на зеленим површинама. Природа, биљке и паркови су егзистенцијална потреба човека, али је такође човек потребан њима да их штити, негује и воли, како би могао да ужива у благодетима које му оне доносе у градској средини.