уторак, 14. септембар 2021.

Весић: У стални радни однос примљено још 75 геронтодомаћица

Заменик градоначелника Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић уручили су данас на свечаности у Старом двору уговоре о раду за 75 геронтодомаћица. Овом догађају присуствовали су и представница Синдиката ванинституционалне заштите Верица Пауновић Тривановић, помоћница директора Геронтолошког центра Милица Ђорђевић и руководилац јединице дневних центара и клубова Милош Минић.

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да је данашњи догађај један од најлепших дана у Скупштини града јер је 75 геронтодомаћица добило сталан посао.

– Са ових 75 геронтодомаћица имаћемо укупно 732 које брину о више од 2.300 старијих од 70 година, којима неколико дана у недељи помажу како би могли да имају нормалан живот у трећем добу. Ова услуга је веома важна јер смо све старија нација и настојаћемо да ову услугу даље ширимо. Данас имамо финансијске могућности да овим геронтодомаћицама пружимо сигурност коју досад нису имале – казао је Весић.

Посебно је указао да геронтодомаћице тренутно примају износ у висини минималца, што износи око 32.000 динара.

– Јасно је да то није новац којим може да се плати њихов рад, а са повећањем минималца који је најавила Влада он ће износити око 37.000 динара. И то је недовољно и зато ће Град Београд упутити надлежном министарству предлог да се повећају коефицијенти за геронтодомаћице јер желимо да им исплаћујемо плате од најмање 50.000 динара. Имамо у буџету новац за то и мислимо да је то минимум да се жене посвете овом послу и да не морају да раде са стране. Такође, мислим да је потребно обратити већу пажњу на људе који раде у установама социјалне заштите. Ту имамо геронтодомаћице, социјалне раднике и друге који заслужују да буду адекватно плаћени и о томе ћемо разговарати са надлежним министарством. Градски буџет износи 1,2 милијарде евра и можемо адекватно да платимо људе који раде – рекао је Весић, подсетивши да су геронтодомаћицама обезбеђени систематски прегледи, летње и зимске униформе, али да им се мора обезбедити и адекватна плата за рад који обављају.

Наташа Станисављевић је истакла да Град Београд стратешки размишља о развоју социјалне заштите те да ово примање 75 запослених у стални радни однос омогућава пријем још 75 особа које ће исто радити посао геронтодомаћице.

– У плану је да до краја године преполовимо листу чекања за услугу геронтодомаћице. Ово је највећи помак када је у питању наш циљ, а то је да укинемо ту листу чекања у Граду Београду. Процена је да у овом тренутку око 700 особа чека на ову услугу. Ово је уједно и позив свима који желе да раде овај посао да се обрате Националној служби за запошљавање или Геронтолошком центру како би прошли адекватну бесплатну обуку, а онда ће се од кандидата изабрати најбољи за овај посао – рекла је Станисављевићева.

Она је истакла да општине Сурчин, Барајево и Гроцка тренутно немају услугу помоћи у кући, а план је да до краја године и ове општине крену са пружањем ове услуге, тако да цео Београд буде покривен.

– Имајући у виду да у Београду живи више од 360.000 људи старијих од 65 година, важно нам је да повећавамо број запослених у овој области – рекла је секретарка за социјалну заштиту.

Она је исказала посебну захвалност овим женама, али и свим запосленима у установама социјалне заштите на пожртвовању, јер чак и у условима пандемије никога нису оставили самим. Како је истакла, геронтодомаћице нису само бринуле о свакодневном животу већ су организовале и вакцинацију корисника у њиховим домовима тако да је вакцинисано више од 80 корисника. Град је геронтодомаћицама обезбедио систематске прегледе, радне униформе и наставља да улаже у запослене у социјалној делатности.

Представница Синдиката ванинституционалне заштите Верица Пауновић Тривановић изразила је велику захвалност Граду Београду, заменику градоначелника и секретарки за социјалну заштиту.

– Увек имамо подршку и разумевање од Града Београда и наш је рад препознат. У социјалној заштити сам од 1983. године и никада досад нисмо имали овако велику подршку. Последњих година животи наших геронтодомаћица су спасени систематским прегледима, имамо зимске и летње униформе, а и Град нам је финансијски помагао. Хвала и геронтодомаћицама које дају подршку својим корисницима, не штедећи притом своје здравље – истакла је Верица Пауновић Тривановић.