четвртак, 16. септембар 2021.

Значај вакцинације припадника ромске националне мањине

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишла је данас припаднике ромске националне мањине у насељу Макиш, у којем живи 21 породица, како би са њима разговарала о значају вакцинације, као и другим облицима социјалне заштите и помоћи.

– Град Београд је подржао пројекат Асоцијације здравствених медијаторки које обилазе оваква насеља, а предвиђен је обилазак 1.200 породица. Досад смо обишли 600 породица. Здравствене медијаторке на терену имају комплетно опремљено возило за потребе превоза до места за имунизацију, уколико је старијим особама и особама са инвалидитетом потребан превоз до дома здравља или можда да обаве нешто друго што се тиче социјалне заштите. Они врше информисање ове популације о вакцинацији, као и другим стварима којих би требало да се придржавају. Прича се о важности превентивних здравствених прегледа, подршци за израду личних докумената, образовању, а коме је потребно упућујемо га у Националну службу за запошљавање – појаснила је секретарка.

Директно подржавамо рад са корисницима на терену, навела је она и додала да је ово први овакав пројекат, те да ће се са том праксом и наставити.

– У неформалним насељима у Београду живи око 36.000 припадника ромске националне мањине, а важно нам је да стигнемо до сваког становника како бисмо им помогли. Уз помоћ здравствених медијаторки досад је вакцинисано око 5.000 Рома. Пројектом је предвиђено да се обиђу 24 насеља у 12 градских општина, те да се разговара са 1.200 породица – нагласила је Наташа Станисављевић.

Председница Асоцијације здравствених медијаторки Светлана Илић рекла је да већ три месеца, уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту и Министарства здравља, медијаторке активно раде на превенцији ковида-19 и кампањи везаној за вакцинацију.

– До сада је у 12 насеља, колико смо обишли, евидентирано 600 лица за вакцинацију. Планирамо да у наредна три месеца обиђемо још 12 насеља и на томе сада активно радимо. Имамо одштампане двојезичне флајере на српском и ромском језику – навела је Светлана Илић.