четвртак, 16. септембар 2021.

Радојичић: Недељом мобилности до здравијег Београда

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић означио је данас почетак „Европске недеље мобилности”, која се сваке године одржава од 16. до 22. септембра. Овим поводом је отворио изложбу наградног фото-конкурса „Одржива мобилност за здравији живот”. Догађају су присуствовали градски секретар Секретаријата за саобраћај Душан Рафаиловић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић и Татјана Страхинић Николић из канцеларије Уједињених нација за обнову и развој (УНДП).

– Сваког септембра, већ двадесет година, говоримо о одрживој мобилности и значају зелене хијерархије у саобраћају: пешачењу, вожњи бицикла, немоторизованим видовима саобраћаја, као и употреби јавног превоза. У Београду сваке године имамо 50.000 аутомобила више и зато морамо фаворизовати друге видове кретања у граду, што смо и дефинисали нашим Планом одрживе урбане мобилности – казао је градоначелник.

Радојичић је најавио да ће током „Европске недеље урбане мобилности” у Београду свакодневно бити организовани догађаји којима ће грађани бити подсећани на важност зелене хијерархије.

– Подсетићу да у овом тренутку Београд има више од сто километара бициклистичких стаза, а циљ нам је да наредних година тај број удвостручимо – казао је Радојичић.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић је истакао да је ова организација, уз надлежно министарство, један од два национална координатора акције.

– Радо смо прихватили позив Града да заједнички организујемо конкурс, а одзив је био веома добар. Стигло је више од стотину фотографија и најбоље ће бити награђене – казао је Станичић, подсетивши да ове године у обележавању „Европске недеље урбане мобилности” учествује 26 градова Србије.

Програмска аналитичарка УНДП-а Татјана Страхинић Николић упозорила је на огроман раст броја аутомобила у свету и ризике које тај раст доноси.

– „Европска недеља мобилности” треба да буде време за сумирање досад постигнутих резултата и планирање наредних корака. Зато позивам људе да се упознају и учествују у нашим пројектима као што су „течно дрво” испред зграде Општине Стари град и бициклијада, те на тај начин допринесу здравијој животној средини – рекла је Татјана Страхинић Николић.