петак, 17. септембар 2021.

Наставља се обнова вртића и школа у новој радној години

Град Београд и ове године наставља започети инвестициони талас, у фокусу ће поново бити капиталне инвестиције у школе и вртиће, а тренутно се реконструише око 20 образовних установа, за чије радове је издвојено око 180 милиона динара, изјавио је Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту.

– Активна градилишта налазе се у девет школа и девет вртића. Само у септембру радови почињу у још два обданишта и четири средње школе, а за ове потребе издвојено је око 78,8 милиона динара – рекао је Гак.

Гак је навео да су у Београду вишеструко увећане инвестиције у образовање, па је само за ову годину буџет Секретаријата за образовање и дечју заштиту 201,9 милиона евра, као и да је добробит деце општи јавни циљ који никада више не сме да буде запостављен.

– Неке од најважнијих инвестиција у последњих пет година су изградња школе у насељу Лештане, нова школа у насељу Бусије, комплетна обнова школе у Дражњу, Бегаљици, „1.300 каплара” на Звездари, те плаћање свих заосталих дугогодишњих дуговања Графичке школе, због чега је девет година била у блокади, а потом и обнова ове школе –навео је Гак.

Он је истакао да су претходних година отворени и нови вртићи у Алтини, на Звездари, у Сурчину и Сопоту, адаптирани су вртићи у четири школе, комплетно је реконструисано на десетине вртића, а све паралелно са растом пројекта субвенционисаног боравка деце и у приватним предшколским установама, чиме су родитељи досад подржани са око 17 милијарди динара.

– Само почетком ове радне године отворена су два вртића, на Чукарици и Врачару, а ускоро се очекује и отварање вртића у Обреновцу, Земуну и још једном обданишту на Чукарици. На ових пет локација обезбеђено је око 850 нових места за најмлађе суграђане, а вредност те инвестиције износи око 650 милиона динара. Циљ нам је да ове године Београд нема листу или да она буде минимална, а до тога ћемо доћи отварањем нових места, односно адаптацијом погодних простора за то и градњом нових вртића – истакао је Гак.

Он је додао да ће Град искористити сваки неискоришћени простор у граду за адаптацију у вртиће. То је модел који је био потребан и који даје одличне резултате.

– Где год буде потребно обновићемо фасаде, темеље, степениште, столарију, двориште и кровове, како би сва деца имала што боље услове за рад и образовање, од најмлађих до најстаријих. Добробит деце је општи јавни циљ који никада више не сме да буде запостављен – закључио је Гак.