петак, 17. септембар 2021.

Радојичић: Београд наставља политику солидарности према избеглицама

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић данас се у здању Старог двора сусрео са Франческом Бонели, шефицом представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

У срдачном разговору Бонели је градоначелнику Радојичићу захвалила на свему што је Град Београд учинио и што даље чини како би дао што већи допринос решавању тешких животних проблема људи који су се нашли у ситуацији да у једном дану остану без свог дома.

– Захваљујем Франчески Бонели на лепим речима и радује ме што наша традиционална, а рекао бих и урођена срдачност и гостопримљивост није остала непримећена у УНХЦР-у. Можда је додатни разлог због којег ми у Београду, а и Србији, посебно саосећамо с патњама избеглица то што смо у протеклим деценијама у наш град примили велики број избеглица из Хрватске и из Босне и Херцеговине – рекао је градоначелник Радојичић.

Франческа Бонели је на челу представништва УНХЦР-а у Србији од прошле године, али је у региону Западног Балкана провела неколико година, те је веома добро упозната с локалним приликама.

– Била сам у Србији 2015. године, када се „отворила” балканска избегличка рута и била сам сведок солидарности коју су ваша земља и ваш град показали тиме што су избеглице примили с много разумевања и топлине, на чему сам веома захвална – истакла је Бонелијева.

Током састанка је такође наглашено да је Град Београд дао веома велики допринос „Регионалном стамбеном програму”. На четири локације у Београду ће за избеглице са простора бивше Југославије бити изграђено укупно око хиљаду станова.

– Град је увек добро сарађивао с представништвом УНХЦР-а у Србији и уверен сам да ће та сарадња да се настави. Поносан сам што је допринос Београда запажен и што госпођа Бонели жели да се о томе још више говори, да се са нашим радом боље упознају и у седишту УНХЦР-а у Женеви. Наставићемо заједнички рад на добробит што већег броја избеглица и миграната у нашем граду – закључио је први човек Београда.