субота, 18. септембар 2021.

Градоначелник Београда с делегацијом из Белорусије: Људи су наш највећи капитал

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић примио је у Старом двору делегацију коју су чинили представници највећих белоруских компанија, с министром индустрије Републике Белорусије Петром Пархомчиком на челу. Састанку су такође присуствовали председник Белоруске трговинско-индустријске коморе Владимир Улахович, као и заменик председника Националне академије наука Белорусије Сергеј Чижик.

Министар Пархомчик је градоначелнику Београда представио изванредне спољнотрговинске резултате Белорусије, који су из године у годину све бољи. Белоруски привредници су презентовали најновија техничка решења у путничком транспорту. Ова земља је заузела правац „зеленог транспорта” и већ су произвели трећу генерацију „зелених” акумулатора, што значајно доприноси заштити животне средине због тога што возила јавног градског превоза немају моторе с унутрашњим сагоревањем, па самим тим нема емисије штетних гасова.

– Град Београд у јавном градском превозу већ користи возила произведена у Белорусији и имамо одлична искуства. Будући да се Белорусија окренула „зеленим” технологијама, верујем да има простора за проширење сарадње јер су у данашње време теме зелене агенде, урбане мобилности и заштите животне средине актуелне у свим великим градовима. Интересантан ми је био и податак да је Белорусија с Руском Федерацијом потписала уговор према којем ће шест највећих руских градова у наредних неколико година прећи на „зелени” путнички транспорт користећи возила произведена у Белорусији – рекао је градоначелник Радојичић.

Заменик председника Националне академије наука Белорусије Сергеј Чижик говорио је о препознатом потенцијалу за сарадњу међу српским и белоруским научним институцијама и универзитетима у наше две земље.

– Овакав вид сарадње је изузетно значајан јер развој науке нам свима доноси напредак. Важно је и да наши млади научници сарађују, јер они су важни ресурси и огроман капитал наших земаља, који нам даје снагу за даљи раст. Улажући у образовање младих улажемо у нашу будућност. Млади су нам приоритет и то увек истичемо када смо у прилици да разговарамо с представницима других држава, као и приликом договора о сарадњи с другим градовима у иностранству – закључио је први човек Београда.