уторак, 21. септембар 2021.

Градоначелник Радојичић на новом шеталишту „Лазаро Карденас”: Шетњама до превенције дијабетеса

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је у оквиру овогодишње „Европске недеље мобилности”, која се обележава на тему „Крећимо се одрживо, останимо здрави”, на новом и уређеном простору шеталишта „Лазаро Карденас” на Новом Београду подсетио грађане на значај физичке активности, пешачења и еколошки здравијих, немоторизованих видова кретања у градовима као што су вожња бицикла и електричних тротинета.

– Пешачење као начин кретања у урбаним срединама је двојако важно: благотворно делује на наше здравље, а уједно, коришћење немоторизованих видова кретања позитивно утиче на квалитет ваздуха. Зато позивам Београђане да када год су у прилици пешаче или возе бицикле. Ова акција организована је у сарадњи са Удружењем за борбу против дијабетеса „Плави круг” и компанијом „Ново Нордиск”, чији је циљ превенција дијабетеса и гојазности, као и унапређење здравог начина живота у градској средини – истакао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да се у седмици од 16. до 22. септембра обележава недеља мобилности у целој Европи, те да се у 2.300 градова активно говори о зеленој хијерархији.

– Овом акцијом промовисања шетњи, која траје већ скоро годину дана, Београд прикључујемо градовима који се боре против дијабетеса. Дијабетес је болест великих градова и савременог доба, јер две трећине људи са овом дијагнозом живи управо у великим градовима. Неки од узрока ове болести су смањена физичка активност, гојазност и нездрава исхрана – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, кроз акцију „Отвори плави круг” на шеталишту „Лазаро Карденас” окупили су се шетачи који су се пријавили путем истоимене мобилне апликације, а који су учествовали у шетњи од два километра. Имамо, додао је, и пратеће службе, тренера, психолога, као и људе који мере висину шећера пре и после шетње. Апликација мери број пређених километара које су шетачи прешли, а након одређеног броја пређених километара додељују се наградни бодови који се на крају претварају у новац за донације којим ће се даље унапређивати пешачке стазе у Београду.

Градоначелник је навео да Београд сада има преко стотину километара бициклистичких стаза, а да је циљ да се наредних година тај број удвостручи.

– Према нашем Плану одрживе урбане мобилности циљ је да за десет година имамо 500 километара бициклистичких стаза у Београду – казао је Радојичић.

Градоначелник је истакао је у току уређивање парка у Блоку 45, који је такође део шеталишта „Лазаро Карденас”.

– У овом делу Блока 45 постоји шест игралишта за одрасле и две теретане на отвореном. Настављамо даље, укупно ћемо имати 4,6 километара стаза за шетњу у простору који обухвата три новобеоградска блока: поред Блока 45 ту су и блокови 44 и 70 – закључио је Радојичић.