среда, 22. септембар 2021.

Радојичић: Нераскидива повезаност српског народа са обе стране Дрине

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић данас је поводом „Дана Српске у Србији” примио у Старом двору делегацију Републике Српске, предвођену премијером Радованом Вишковићем.

Радојичић је изразио задовољство што је имао прилику да разговара са председником Владе Републике Српске и његовим сарадницима. Увек имамо много заједничких тема и идеја о којима се договарамо, навео је градоначелник и додао да је све то у интересу српског народа било где да живи.

– Срећан сам што се и ове године од 22. до 29. септембра „Дани Српске у Србији” одржавају у више градова Србије. То је прилика да још једном разговарамо о нашим добрим односима, као и томе како да их додатно унапредимо. Премијер Вишковић је истакао да је задовољан начином на који смо претходних година заједнички организовали манифестације кроз које се људи у Србији могу боље упознати с Републиком Српском – истакао је Радојичић.

Градоначелник Београда је истакао да је Град у протеклој години имао много контаката са општинама и градовима Републике Српске, као што су Вишеград, Сребреница, Источно Сарајево, Бијељина, Бањалука, Требиње и додао да је било доста прилика за разговор, размену искустава, као и разговора о могућностима узајамне помоћи.

– Данас смо говорили и о важности јединства српског народа и подсетили се прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе, која је била заиста величанствена. Тај дан нас подсећа на јединство на које морамо мислити сваког дана – указао је Радојичић.

Говорећи о сарадњи у областима културе, уметности и спорта, Радојичић је рекао да је она заиста добра, али да свакако увек може и боље и више.

– Сложили смо се да се бескрајно радујемо спортским успесима, достигнућима у култури, уметности, науци и са једне и са друге стране Дрине – истакао је градоначелник Београда.

Он је рекао да је на састанку било речи и о пандемији вируса корона, те да постоји сагласност да треба наћи нове начине како би се што више људи мотивисало да се вакцинишу.

– Преко 95 одсто оболелих са тешком формом болести, који су на респиратору, или премину од ове болести су невакцинисани. Тако да смо и овом приликом позвали људе да се вакцинишу јер је то једини начин да се изборимо са пандемијом – закључио је Радојичић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић захвалио је градоначелнику и свим грађанима Србије на несебичној подршци. Он је прецизирао да ће овогодишњи „Дани Српске у Србији” бити организовани у једанаест градова у Србији.

– Београд је центар српског народа у региону и увек има разумевања за одржавање оваквих манифестација, дајући свесрдну подршку и помоћ Републици Српској – рекао је Вишковић.

Нарочито се осврнуо на важну помоћ у условима епидемије, на чему је Србији веома захвалан.

– Јака, стабилна и економски просперитетна Србија даје сигурност и Републици Српској, а бенефите од тога имају и припадници других народа – навео је Вишковић.

Председник Владе Републике Српске најавио је да предстоје састанци у Привредној комори Србије, где се очекује учешће великог броја привредника. Разговараће се о пројектима који треба да се реализују у слободним индустријским зонама у пограничном појасу како би се, нагласио је Вишковић, отворила радна места за грађане који живе и с једне и с друге стране Дрине.

Састанку је присуствовао и помоћник градоначелника Александар Марковић.