петак, 24. септембар 2021.

Постављене тактилне табле и индукциони систем у Градској управи

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да Град Београд ради на унапређењу приступачности зграде Градске управе глувим и наглувим, слепим и слабовидим особама у оквиру пројекта „Наше руке – наша реч 2021”.

Она је овом приликом истакла да су уградњом индукционих система за особе са слушним апаратом и информационих тактилних табли на Брајевом писму за слепе особе, услуге које пружа Градска управа постале приступачне особама са инвалидитетом.

– Циљ Градске управе Града Београда јесте да буде доступна свим особама са инвалидитетом. У оквиру међународне недеље глувих, која се одржава ове седмице, најзначајније је то што је у Београду отворен први преводилачки сервис за српски знаковни језик путем кога ће глува и наглува лица моћи да имају свакодневну комуникацију са грађанима, не само у Београду него у Србији. Ово је омогућено преко „видео-релеја” и тумача за знаковни језик – рекла је Станисављевићева.

Она је нагласила да су сви шалтери и обе писарнице Градске управе постали доступни за сва глува и наглува лица, као и за слепа и слабовида лица.

– Данас су уграђене тактилне табле које ће помоћи слепим лицима да пронађу информације које су им потребне. Осим тога, на тој табли су сви називи урађени на Брајевом писму како би слепа лица могла да комуницирају и прочитају оно што им је потребно, те како би знали где који захтев треба да предају и коме да се обрате. Такође, уграђен је и индукциони систем који помаже глувим и наглувим лицима јер врши амплификацију говора. Када су у питању глува лица, њихов инвалидитет није видљив као неке друге врсте телесног инвалидитета и њихов највећи проблем је у комуникацији. Са овим индукционим системом за глува лица и тактилним таблама за слепа лица све услуге су им доступне – казала је Станисављевићева.

Процена је да у Граду Београду живи више од сто хиљада особа са инвалидитетом, а када су у питању глува и наглува и слепа и слабовида лица има их око 25 хиљада.

– Докле год постоји један наш суграђанин коме је потребна помоћ и подршка како би остварио своја права ми ћемо му помоћи. Овим смо им наше сервисе учинили доступним и приступачним, чиме их укључујемо у свакодневни живот и боримо се да Београд буде град без баријера – објаснила је Станисављевићева.

Председник Београдског центра за особе са инвалидитетом Горан Шеховић прецизирао је да манифестација подразумева приступачност два велика објекта Градске управе за слепе и слабовиде и глуве и наглуве грађане Београда. Ту су две информационе табле које објашњавају на Брајевом писму где је који секретаријат или служба ресорног секретаријата. 

– То им умногоме олакшава јер не морају да имају уз себе персоналног асистента. Такође, ту су и две, такозване индукционе петље или амплификатор, појачавач говорног сигнала, што особама са слушним апаратом помаже да чују саговорника, то јест запослене на инфо-пулту, који дају информације. Он подешава однос сигнал-шум и умањује жамор, саобраћај – појаснио је Шеховић. 

Ово је веома значајан дан и за особе са инвалидитетом и за Градску управу, оценио је Шеховић.