уторак, 12. октобар 2021.

Весић: Београд спреман за зимску сезону, обезбеђене довољне количине енергената

Заменик градоначелника Београда Горан Весић одржао је данас другу седницу Радне групе за снабдевање енергентима на територији града Београда, на којој је констатовано да су сва јавна предузећа апсолутно спремна за зимску сезону и да су обезбеђене довољне количине енергената.

– Обезбедили смо довољне количине енергената како гаса, мазута, пелета, тако и струје за сва јавна предузећа. Сва складишта у јавним предузећима су пуна, успели смо да допунимо оно што није било пуно. Набавили смо гориво за градски превоз за наредна три месеца, обезбедили смо и комплетан гас који нам је потребан за грејање у градским топланама, тако да смо потпуно спремни и координисано пратимо ситуацију са снабдевеношћу енергентима за град Београд, у складу са политиком коју води председник Републике, како би се наша земља заштитила у овој енергетској кризи и како бисмо могли да обезбедимо оно што је потребно нашим суграђанкама и суграђанима – поручио је Весић.

Данас сам дао посебан налог „Електранама” да под хитно реше проблеме који су се појавили, навео је Весић и додао да су добили налог да у најкраћем року отклоне све проблеме и да се грејање обезбеди у пуном обиму.

– Овакви проблеми се иначе појављују првих дана, јуче смо имали 1.057 рекламација грађана на грејање, што је за око стотину мање него претходне године. То значи да има ефеката од реконструкција које су рађене – рекао је Весић.

Како је навео, састанци ће бити одржавани на недељном нивоу и контролисаће се стање са енергентима, али ће се и давати упутства предузећима како да обезбеде оно што је потребно да би пружили комуналне услуге.

– Осим тога, одржао сам и састанак са свим директорима јавних предузећа, сви су добили задатак да своје планове и активности прилагоде за наредну годину. Као што сте и чули од председника Републике, очекује се поскупљење грађевинског материјала за око 25 одсто, а неки су већ поскупели до сто одсто и у том смислу ће наши планови морати да се прилагоде. Мораћемо да нађемо начин како да остваримо све планове, а са друге стране да будемо спремни на то да ће доћи до повећања цена грађевинског материјала, што ће сасвим сигурно утицати на оно што ћемо радити – нагласио је Весић.

Према његовим речима, Град је апсолутно спреман, води се рачуна о томе да се за грађане обезбеде све комуналне услуге и да се за Београд обезбеди енергетска сигурност.